IBM frir til de små med DB2 Express

DB2 Express koster en brøkdel av DB2, og skal konkurrere mot Microsoft, Oracle og MySQL i bedrifter med færre enn 1000 ansatte.

IBM kunngjorde DB2 Express – egentlig DB2 Universal Database Express – i forrige uke. Den nedskalérte utgaven av DB2 er spesielt beregnet på to-prosessor 32 biters Intel-servere og skal passe for bedrifter med anslagsvis opp til 1000 ansatte. Prisen skal bli en brøkdel av det man må betale for den fulle versjonen av DB2.

Avhengig av om du stoler mest på Gartner eller på IDC, er DB2 verdens mest eller nest mest populære databaseverktøy. (Se artikkelen IDC og Gartner: Motsatt syn på databasemarkedet.) Det distribueres buntet med flere av IBMs servere. I likhet med Oracle mangler IBM et virkelig alternativ for den nedre enden av markedet, der analyseselskapene er enige at Microsoft dominerer.

Sammen med WebSphere spiller DB2 en sentral rolle i det som vil bli IBMs nye plattform for tjenester innen meldinger og samarbeid. En rekke verdifull funksjonalitet som hittil har vært tilgjengelig på Notes/Domino-plattformen, er i ferd med å omprogrammeres til å hvile på Java og DB2. Den rimelige e-postløsningen som IBM Lotus kunngjorde for kort tid siden, Workplace Messaging, er den første i en lang serie som skal erstatte gamle Lotus. (Se artikkelen Lotus utfordrer Microsoft med rimelig e-postløsning.) Slik sett er en rimeligere utgave av DB2 ganske nødvendig. DB2 Express vil tilbys for Windows og Linux. Programvaren vil være tilgjengelig for nedlasting allerede fredag 30. mai, med vanlig distribusjon fra 27. juni, ifølge IBM. Det er et bredt utvalg utviklingsverktøy.

En Meta Group-analytiker sier til NewsFactor.com at den store populariteten til MySQL og annen åpen kildekode gjenspeiler et ønske om å slippe å måtte betale for databaser med langt flere funksjoner enn man har behov for. Han ser en kommende tendens innen programvare til at kommersiell vare tilbys i forenklet form for å demme opp for åpen kildekode. Meta Group mener at også store selskaper har en tendens til å overinvestere i databaseverktøy, og at de lett vil kunne spare opptil 600.000 dollar i året ved å velge en database mer tilpasset deres reelle behov.

Selv om DB2 Express vil skalére dårligere enn DB2, og mangle egenskaper innen både datavarehus og transaksjonsprosessering, vil den ha funksjoner utover det åpen kildekode kan tilby, blant annet lagrede prosedyrer. DB2 Express omfattes videre av IBMs arbeid med autonom databehandling, med egenskaper som selvinnstilling, selvkonfigurerende drift og andre som reduserer driftsomkostningene. Visse markeder vil tilbys bunter der prekonfigurert DB2 Express installeres nærmest av seg selv.

Til toppen