IBM går fram innen åpen kildekode

IBM går fram innen åpen kildekode

IBM mener å ha opplevd stor framgang med sin frie utgave av WebSphere appserver.

For ett år siden lanserte IBM en fri utgave av sin WebSphere applikasjonsserver: WebSphere Application Server (WAS) Community Edition (CE), en enkel J2EE applikasjonsserver basert på Apache Geronimo.

I forbindelse med ettårsdagen for denne utgivelsen, forteller IBM at den har vært en stor suksess. De siste seks månedene er WAS CE lastet ned 250 000 ganger, og over 300 000 eksemplarer er solgt på CD, vesentlig til land som Kina, India, Russland og Thailand. 600 uavhengige programvarehus og systemintegratorer har meldt seg på partnernettverket for WAS CE.

IBM har fått flere Linux-distributører til å integrere WAS CE i noen av deres produkter, blant dem Mandriva og kinesiske RedFlag. «Integrated Stack for SUSE Linux» fra Novell omfatter både WAS CE og IBM DB2 Express-c.

IBM viser også til en utredning fra Evans Data Corporation som sammenlikner utviklingen av markedsandelen til WAS CE med hvordan det går med den store konkurrenten innen frie applikasjonsservere, JBoss, som nylig ble kjøpt av Red Hat.

Det IBM siterer fra denne undersøkelsen er følgende: På ett år har WAS CE økt sin markedsandel med 16 prosentpoeng, mot bare 6,6 prosentpoeng for JBoss.

Det henvises ikke til de faktiske markedsandelene i meldingen fra IBM, og rapporten er ikke tilgjengelig fra Evans’ nettsted.

I fjor sommer henviste JBoss til en undersøkelse fra BZ Media som anslo deres markedsandel til 34 prosent. Dette var på et tidspunkt hvor IBM ikke noe andel overhodet av det aktuelle markedet, altså applikasjonsservere i åpen kildekode.

Tar man begge undersøkelsene for god fisk, skulle JBoss i dag ha en andel på mellom 40 og 41 prosent, mens IBM ligger på 16 prosent. I så fall skulle det bare være i overkant av 43 prosent igjen til de øvrige konkurrentene.

Uttalelser fra JBoss-sjef Marc Fleury tyder ikke på særlig respekt fra hans side i forhold til IBMs konkurrerende produkt. Han tviler ikke på at IBM har framgang innen åpen kildekode, men han mener CE i WAS CE står for «children’s edition», og antyder dermed at IBMs gratis epler ikke kan måle seg med hans.

JBoss markedsføres som alternativ til den kommersielle utgaven av WebSphere, mens WAS CE kan oppfattes som en enkel løsning for eventuell oppgradering til en kommersiell utgave for den med større behov: Den skal fremme, ikke true, hovedutgaven av WebSphere Application Server.

    Les også:

Til toppen