IBM gir Intel tøffere konkurranse

IBM er snart klar med Power5, en ny server-prosessor som reduserer kjølebehovet kraftig.

IBM er snart klar med Power5, en ny server-prosessor som reduserer kjølebehovet kraftig.

Tallet på prosessorleverandører er kraftig redusert fra 90-tallet - de enorme investeringene for å bygge nye fabrikker har presset ut en rekke aktører som MIPS og Alpha.

    Les også:

Men Intel er ikke uten konkurranse og IBM står nå klar med en ny prosessor som gir giganten fornyet konkurranse. IBM har skaffet seg lederplassen i Unix-servermarkedet, mye takket være ytelsen Power-brikkene gir.

Selskapet legger nå siste hånd på serverversjonen av brikken de lager for Apple G5-maskiner.

I tillegg til en ytelse som er firedoblet fra forrige generasjon, halverer Power5-prosessoren strømforbruket. Dette er svært viktig for servere som stadig stables tettere i rack og blades-kabinetter. Redusert strømforbruk åpner for tettere stabling og redusert kjølebehov.

Power5-prosessoren er egentlig to prosessorer i en brikke og med 5-versjonen legger IBM til multithreading og integrerte minnekontroller, noe som øker ytelsen ytterligere.

De første serverne med Power5-brikken skal lanseres trolig i løpet av våren, forteller IBM til Cnet.com. IBM bruker Power5-prosessoren både i sine Unix-servere og z-serie stormaskiner.

IBM er allerede kommet langt i arbeidet med Power6 som skal lanseres i 2006, skriver Cnet.

Til toppen