AVTALER & KONTRAKTER

IBM gir opp brikkestøperi

Må betale dyrt for å kvitte seg med tapssluk.

IBM kvitter seg med sin brikkeproduksjon, les fabrikkene, som har tynget selskapets resultat kraftig. Samtidig investerer de i brikkedesign.
IBM kvitter seg med sin brikkeproduksjon, les fabrikkene, som har tynget selskapets resultat kraftig. Samtidig investerer de i brikkedesign. Bilde: IBM
20. okt. 2014 - 08:38

Produksjon av mikrobrikker står for mindre enn to prosent av IBMs inntekter. Samtidig taper halvlederdivisjonen IBM Microelectronics hele 1,5 milliarder dollar hvert år.

Forhandlingene om å kvitte seg med tapssluket skal ha brutt sammen tidligere i år, til tross for at IBM var villige til å gi bort én milliard dollar i medgift til den som overtok.

Nå skal avtalen være klar. IBM har kommet til enighet med halvlederprodusenten Globalfoundries, som mottar 1,5 milliarder dollar for å overta brikkeproduksjonen, melder Bloomberg.

Verdien på avtalen er i realiteten noe mindre, fordi IBM skal motta eiendeler for om lag 200 millioner dollar.

Globalfoundries er AMDs tidligere produksjonsdivisjon, som ble skilt ut under omstrukturering for fem år siden. Selskapet har hovedkontor i USA, men er eid av et statlig investeringsselskap tilhørende gulfstaten Abu Dhabi.

10-årig avtale

Som ledd i avtalen skal Globalfoundries forplikte seg til å levere Power-prosessorer til IBM og få tilgang til IBMs immatrielle rettigheter i et formalisert 10-årig partnerskap. Det skal sikre at IBM får brikkene de trenger til blant annet stormaskin og Watson-systemer, ifølge kildene til Bloomberg.

Det ventes at avtalen blir kunngjort i løpet av dagen. Samtidig skal Store Blå også legge fram sitt regnskap for tredje kvartal mandag. IBM har slitt voldsomt med sviktende lønnsomhet, spesielt på maskinvare, og analytikere regner med at omsetningen nå har falt for 10. kvartal på rad.

Investerer i brikkedesign

At IBM kvitter seg med fabrikkene som produserer databrikker er ikke det samme som at selskapet gir opp egne brikker. Det er ingen ting i veien for å la andre produsere halvledere på kontrakt, og det er nettopp det selskapet velger å gjøre. IBM har sagt at de planlegger å bruke 3 milliarder dollar på forskning og utvikling innen mikrobrikker de neste fem årene.

2014 ligger an til å bli året da IBM for alvor måtte ta konsekvensene av en katastrofal svikt i lønnsomheten innen maskinvare, en avdeling som i likhet med halvlederproduksjonen har gått med underskudd. I januar ble det kjent at kinesiske Lenovo kjøper IBMs x86-servere.

Fremtiden til IBM er innen konsulenttjenester, programvare og nettskyen. Les det store intervjuet digi.no gjorde med IBM Norges skydirektør i sommer for mer bakgrunn.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.