IBM gir PC-servere superkrefter

IBM avduker nå et nytt system som lar PC-servere konkurrere med tunge Unix-systemer, både på ytelse, adminstrasjon og stabilitet.

IBM benytter sin egen Partnerworld-messe som lanseringssted for et helt nytt system for bygge svært sterke og fleksible Intel-baserte servere. Dagens Intel-baserte servere klarer ikke å konkurrere med Unix-servere og stormaskiner hverken på ytelse eller stabilitet. Det ønsker IBM å rette på.

Kjernen i den nye arkitekturen, døpt "Summit", er et brikkesett som vil gjøre det mulig å bygge opp partisjonerbare servere med opptil fire ganger fire prosessorer. Dette forteller IBMs server-teknologisjef Tom Bradicich til nyhetstjenesten Cnet.

IBM xSeries består av Intel-baserte servere. I dag tilbys modeller med opptil åtte prosessorer i symmetrisk flerprosessering. Det kan bygges opp klynger med opptil 1024 maskiner med hver åtte prosessor. Man kan også bygge sammen inntil 16 fire-veis maskiner i en Numa-Q-konfigurasjon.

Byggesteinen i Summit-arkitekturen skal være en gruppe på fire prosessorer - gjerne kalt "quad". Hver quad har eget minne og egen inn- og utdata. Inntil fire quad kan kommunisere gjennom høyhastighetsforbindelsen "scalability port", en teknologi som IBM fikk tak i da de overtok Sequent Computer Systems Inc, oppkjøpet som også ga dem tilgang til Numa-Q-teknologi.

Summit vil blant annet gjøre det mulig å kjøre forskjellige prosessorer under forskjellige operativsystemer på de ulike prosessorene. Denne "partisjoneringen" lar IT-sjefer flytte oppgaver mellom prosessorer ut i fra endringer og bytte ut maskinvare som minne uten å ta ned maskinen.

De første Summit-servere vil utstyres med servervarianten "Foster" av Intels Pentium 4-prosessorer, som ventes til sommeren. Ved å endre en komponent i brikkesettet, er arkitekturen tilrettelagt for prosessorer med Intels 64 biters arkitektur, IA-64. Her er det snakk om neste års McKinley, ikke Itanium som kommer i mai.

Produktsjef Svein Trulsrud i IBM Norge AS sier til digitoday.no at han er innkalt til en to dagers briefing om Summit.

Han bekrefter opplysningene gitt av News.Com, med to unntak:

- Det ene er at jeg ikke er informert om at Summit skal realiseres med Foster-prosessoren. Det andre er at jeg antar at arkitekturen ikke vil begrenses av fire ganger fire prosessorer, men vil kunne skalére enda mer.

Trulsrud legger til at det er meningen å lisensiere Summit-teknologien til IBMs konkurrenter på markedet for Intel-baserte servere.

Til toppen