IBM gjenerobrer supermaskintronen

En tidlig utgave av IBMs kommende Blue Gene har erobret supermaskintronen fra NECs Earth Simulator.

Resultatene for en tidlig utgave av IBM Blue Gene, kalt Blue Gene/L, vil bli offisielt kunngjort 1. oktober, og publiseres på nettstedet Top500 ved neste oppdatering av listen over verdens 500 kraftigste superdatamaskiner i begynnelsen av november.

I forkant av den offisielle kunngjøringen har IBM fortalt flere amerikanske aviser at prøvekjøringen av en 16.000 prosessors variant av Blue Gene med standardtesten til Top500, viser en ytelse på 36,01 teraflops (altså 36 tusen milliarder flytetallsoperasjoner per sekund). Den samme testen på regjerende Earth Simulator fra NEC gir 35,86 teraflops.

Den japanske maskinen har tronet øverst på Top500-listen siden 2002.

    Les også:

Blue Gene er konstruert med tanke på å simulere samhandling mellom organiske molekyler, først og fremst innen legemiddelforskning. Når den står ferdig vil Blue Gene bestå av 64 racks med til sammen 130.000 prosessorer. Ytelsen anslås til 360 teraflops.

Blue Gene er bygget opp av standardprosessorer (sannsynligvis IBMs egen Power5, men dette har ikke latt seg bekrefte i skrivende stund), mens Earth Simulator drives av 5120 spesielt utviklede prosessorer. Det gjør at selv med over tre ganger så mange prosessorer, tar den første utgaven av Blue Gene langt mindre plass enn Earth Simulator: Volumet skal være en hundredel, og energiforbruket en 28-del.

Den ferdige utgaven av Blue Gene skal leveres til Lawrence Livermore National Laboratory.

På fjerde plass på Top500 står den aller første prototypen på Blue Gene. Den ble oppført tidligere i år. «Blue Gene/L DD1 Prototype» er oppgitt å være satt sammen av 8192 PowerPC 440-prosessorer i 0,5 GHz, og har en ytelse på 16,384 teraflops.