IBM gjeninntar superdatatronen

Alt tyder på at IBM igjen vil ligge på topp når Top500-listen over superdatamaskiner publiseres mandag denne uken.

Alt tyder på at IBM igjen vil ligge på topp når Top500-listen over superdatamaskiner publiseres mandag denne uken.

Den amerikanske energiministeren Spencer Abraham annonserte i slutten av forrige uke at Blue Gene/L-systemet, som IBM bygger for Lawrence Livermore National Laboratory, allerede har satt ny ytelsesrekord. Dette er oppsiktsvekkende siden det foreløpig bare er en fjerdedel av systemet som er levert.

Ytelsen er målt med standardtesten LINPACK og resultatet var 70,72 teraflops, omtrent dobbelt så mye som maskinen som ligger på toppen av den halvårlige Top500-listen over superdatamaskiner, NECs Earth Simulator. Riktignok kom det allerede i september varsler om at Blue Gene/L ville bli usedvanlig kraftig. En tidlig test ble den gang målt til 36,01 teraflops, litt mer enn de 35,86 teraflops Earth Simulator har levert i en årrekke.

I slutten oktober meldte NEC om at selskapet i desember vil slippe maskinen SX-8/M, som skal ha en estimert maksimalytelse på 65 teraflops. NEC var da sikre på å innta førsteplassen.

Få dager etter dette meldte SGI at selskapet har kjørt standardtesten på en maskin de bygger for den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, og oppnådd 42,7 teraflops. Da var bare 16 av de planlagte 20 Altix-maskinene systemet skal bestå av, med i testen.

BlueGene/L-systemet skal benyttes til å trygge sikkerheten og påliteligheten til USAs atomvåpenforråd uten å gjennomføre underjordiske atomprøvesprengninger.

Det endelige Blue Gene/L-systemet ha omtrent ni ganger så høy ytelse som Earth Simulator, men med et strømforbruk på rundt 14-15 prosent av det japanske systemet. Earth Simulator krever også fjorten ganger så stor gulvplass som det det ferdige Blue Gene/L-systemet skal kreve.

Til toppen