IBM haier etter mer lagringsplass

IBM lanserer i dag en oppgradert versjon av sitt lagringssystem Shark - rettet mot det øvre sjiktet av markedet.

IBM kjemper med nebb og klør for markedsandelene i det konkurranseutsatte lagringsmarkedet. EMC Corporation og Hitachi Data Systems Corporation er fremfor noen rivalene i dette markedet.

IBMs nye maskin i Shark-serien får et introduksjonsnivå på rundt 400.000 dollar, og iIfølge nyhetsbyrået Reuters vil den nye maskinen bli sendt ut på markedet for alvor rundt midten av august.

Den nye versjonen av Shark (alias ESS eller TotalStorage Enterprise Storage Server) er den første store oppgraderingen av lagringssystemet siden relanseringen i 2001 (Enterprise Storage Server ble første gang presentert i 1999). Systemet brukes til lagring av store mengder data/databaser og enorme dataoverføringer - typisk i banker, finansinstitusjoner generelt og andre virksomheter der behovet for stor gjennomstrømningskapasitet er til stede på datasiden .

I juni i år sendte IBM for eksempel ut Shark nummer 10.000 til tyske Commerzbank. Enterprise Storage Server nummer 10.000 ble levert som en del av en 185 terabyte SAN-infrastruktur (Storage Area Network ) som har til oppgave å beskytte Commerzbanks virksomhetskritiske kommersielle bank-, investering- og administrasjonsdata.

digi.no omtalte tidligere i år at IBM vil satse 400 millioner dollar (3,4 milliarder kroner) på produkter, tjenester, testsentre og kundesentre innen lagringsnett og 1000 nye ansatte skal hyres. Lagringsnett betyr at man samler disker, båndstasjoner og andre lagringsmedier i egne optiske nettverk som tildeler virtuelle partisjoner til praktisk talt diskløse tjenere. Det er en svært kompleks teknologi, fordi det krever kompetanse innen alle hovedområder fra optisk fiber til lagring, samt alle kurante operativsystemer og programvareapplikasjoner.

I dag har IBM om lag 2600 medarbeidere innen lagring. Initiativet innebærer blant annet at det skal opprettes over 50 løsnings- og demonstrasjons-sentre i USA, Europa og Asia, og at IBM Global Services skal opprette en rekke nye tjenester. IBM har åpnet nye testsentre for lagringsnett i Montpellier i Frankrike og i Mankuhari i Japan, i tillegg til det som allerede finnes i Gaithersburg i den amerikanske delstaten Maryland og i Mainz i Tyskland.

Det første av de varslede demonstrasjonssentrene i Europa skal åpnes med det første i nærheten av Nice i Frankrike. Sentrene skal drives i samarbeid med lokale løsningsleverandører.

IBM forsikrer at satsningen innen lagringsnett skal bygge på åpne standarder. En vesentlig del av innsatsen på produkt- og tjenestesiden skal rettes inn mot å gjøre det mulig for kunder å bygge lagringsnett med komponenter fra andre leverandører. Selskapet uttaler samtidig at initiativet skal bringe IBM tilbake til første plass innen lagring, det vil si gå forbi EMC.

Lagringsnettjenestene fra IBM Global Services skal omfatte konsulentstøtte for å vurdere kundebehov, planlegging og konstruksjon av løsninger, samt implementering, service og outsourcing.

Det er kunngjort nye modeller av Enterprise Storage Server/Shark der blant annet 16 gigabytes med mellomlager (cache) skal bidra til å doble gjennomstrømningskapasiteten. IBM vil tilby en pakke med disker, optisk utstyr og programvare som kan gjøre det enklere for små og mellomstore bedrifter å bygge et lagringsnett med utgangspunkt i utstyr de allerede har. En ny lagringsnettløsning bygget på to NetFinity-tjenere i klynge - maskinene kan stå inntil 10 kilometer fra hverandre - er også lansert.

Linda Sanford i IBM Storage Systems Group forteller også til Reuters at selskapets nye lagringssoftware, Storage Tank (har vært i bruk siden 2000) vil bli relansert til neste år, slik tidligere lovet.

Til toppen