IBM har snart tjent inn sin Linux-milliard

En rekke storkunder velger Linux på stormaskin. IBM melder at fjorårets milliardsatsing snart går i pluss.

En rekke storkunder velger Linux på stormaskin. IBM melder at fjorårets milliardsatsing snart går i pluss.

Linux har vært god butikk for IBM. Selskapet har en tung tilstedeværelse på den pågående LinuxWorld-messen i New York, og opplyser blant annet at den milliarden dollar som ble investert i Linux i fjor, snart er inntjent. "Nesten alle" stormaskin-MIPS-ene som IBM leverte i fjerde kvartal 2001 skulle kjøres under Linux. Selskapet offentliggjorde flere kundedømer med kombinasjonen Linux og IBM stormaskin, blant dem kleskjeden L.L. Bean, varehuskjeden Boscov's og finansselskapet Salomon Smith Barney. I tillegg kunngjorde E*Trade på egen hånd at den vil legge bytte ut flere Sun-servere med klynger av IBM xSeries (Intel-baserte servere) under Linux.


Beveggrunnene er i alle tilfellene større ytelse til lavere pris. De nye Linux-klyngene hos E*Trade vil kunne betjene tre ganger så mange samtidige kunder som de forrige maskinene.

På IBMs stormaskiner (zSeries) og på mellomserverne iSeries (tidligere kjent som AS/400), deles prosessor- og minnekapasitet opp i virtuelle Linux-servere. En stormaskin kan deles opp i opptil mange hundre Linux-servere. L.L. Bean fortalte på messen at de begynte å eksperimentere med dette i april 2001. Noe av det første de oppnådde var å seksdoble kapasiteten på en e-postserver. Nå planlegges en gradvis overgang til Linux-stormaskinpartisjoner også for en rekke andre kritiske applikasjoner.

IBM fortalte at de først og fremst har slått gjennom med Linux på zSeries (stormaskin) og xSeries (Intel-servere). I 2002 ventes en tilsvarende Linux-bølge på mellomserverne iSeries, som ellers kjører under det proprietære operativsystemet OS/400.

Til toppen