IBM henter indere for å løse mangel

IBM har gjort en ny vri på den dramatiske og tunge mangelen på norske IT-folk.

IBM henter indere for å løse mangel

IBM har gjort en ny vri på den dramatiske og tunge mangelen på norske IT-folk.

Arbeidsmarkedet i Norge blir stadig tyngre - for bedriftene. Nye tall for mars viser at selv de med minst erfaring, de eldste og de langtidsledig nå får jobb.

Løsningen til mange bedrifter har vært å skaffe seg hjelp i India, men nå snur IBM Norge denne løsningen på hodet. Mange har nok tenkt tanken, men IBM Norge er det første som hittil henter en større kontingent indiere hit til Norge.

Grepet kommer etter at IBM Norge i fjor fikk klarsignal fra IBM sentralt om å lede et kompetansesenter for IT-baserte olje- og gassløsninger mot hele nordøst Europa.

Dette vil i prinsippet gjelde land som Russland, England, Baltikum og Polen, men også Midt-Østen vil være aktuelle samarbeidsland.

Men med et stramt arbeidsmarked og stor investeringsvilje både i privat og offentlig sektor, klarer ikke IBM å dekke etterspørselen med den arbeidsstokken de i dag har.

Nå skal inderne redde IT-giganten.

Ifølge hovedtillitsvalgt Kjell Flagstad i IBM Norge, har i alt 30 indere fra IBM-kontoret i India takket ja til å jobbe i Norge fra en periode på minimum tre måneder til ett år.

Det kan være lukerativt for inderne å komme til Norge, for IBM lokker med både samme lønninger som norske forhold, gratis bolig og fri hjemreise en gang i kvartalet.

- Det har vært viktig for oss å tilby konkurransedyktige betingelser for å unngå sosial dumping, sier Flagstad til digi.no.

Han forteller at fagforeningen i IBM har jobbet tett mot UDI for å diskutere nettopp lønninger og arbeidsforhold som skal tilpasses norske forhold. IBM vil avlive ryktene om IT-folk fra lavkostland som jobber til kanskje en tredel av de norske lønningene.

Men det har også vært viktig for IBM Norge å sette betingelser om at IBM-ansatte i India skal fortsatt være Indias ansvar mens de jobber i Norge.

- Det er ikke så mange år siden vi opplevde en tørke i IT-bransjen, og vi vil forsikre oss om at de de indiske ansatte ikke er vårt ansvar dersom vi igjen skulle oppleve slike tilstander, forteller Flagstad.

Til toppen