IBM-hullkort ga nazistene oversikt

En ny bok om datagiganten IBMs rolle under 2. verdenskrig kommer til å skape bølger.

I dag lanseres boken om IBMs rolle under 2. verdenskrig av Edwin Black. Ifølge forlaget skal boken komme samtidig i salg i 40 land og på ni språk.

IBM ble i slutten av forrige uke stevnet i et søksmål fremmet av fem Holocaust-ofre. I søksmålet blir det hevdet at IBM med viten og vilje leverte teknologi som ble brukt til å katalogisere konsentrasjonsleir-ofre og på den måten bidro til "forfølgelsen, lidelsen og massemordet" før og under 2. verdenskrig, skriver CNet.

Stridens kjerne er Hollerith-teknologien og hullkort, som kan sees på som en primitiv og tidlig måte å samle data på. Hullkortene ble oppfunnet av tysk-amerikaneren Herman Hollerith til bruk i amerikanske folketellinger. Han solgte teknologien til Thomas Watson som bygget opp International Business Machines Corporation (IBM). Bilde: Tidlig utgave av et Hollerith-hullkort fra IBM.


Boka heter "IBM and the Holocaust: The Strategic Alliance Between Nazi Germany and America's Most Powerful Corporation" og forfatteren Black brukte intet mindre enn 100 researchere for å finne fram til materialet boken er bygget på.

Ifølge boken skal IBM ha skreddersydd sin hullkort-løsning til nazistenes behov og på den måten blitt den viktigste aktøren på markedet med tilnærmet monopol, skriver CNET.

Forfatteren hevder også at IBMs motiv for samarbeidet med nazistene var at deres produkter skulle dominere det globale markedet.

Black beskriver i boken hvordan Hollerith-maskiner gjorde det mulig for nazistene i 1930-årene å krysskoble for eksempel adresser, avstamning og bankkonti til innbyggerne.

I boken finnes det en beskrivelse av hvordan konsentrasjonsleire brukte IBM hullkort til å kategorisere ofre, hvor blant annet homoseksuelle fikk nummer 3, jøder nummer 8 og sigøynere nummer 12. Hver fange mottok sitt unike Hollerith hullkort-nummer.

IBM ville ikke kommentere boken overfor CNET før de har fått lest den.

Til toppen