IT-NORGE

IBM hundre år

Den opprinnelige leverandøren av hullkortmaskiner ser seg lykkelig tilbake.

16. juni 2011 - 10:51

16. juni 1911 slo fire selskaper seg sammen for å danne Computing Tabulating Recording Corporation: Tabulating Machine Company, International Time Recording Company, Computing Scale Corporation, og Bundy Manufacturing Company. I 1924 byttet de til det langt mer allsidige navnet International Business Machines, IBM.

I 1911 telte staben 1300 kvinner og menn. I dag er det 430.000 IBM-ere, fordelt på 170 land. På Forbes' liste over verdens 200 største selskaper inntar IBM 31. plass. Fortune Magazine erkjenner IBM som USAs 7. mest lønnsomme selskap. Selskapet er en gigant innen maskinvare, programvare og tjenester, og forsker på alt fra nanoteknologi til stormaskiner.

IBM feirer hundreårsjubileet med en webutstilling, egne pressesider, boka Making the World Work Better og en serie kortfilmer.

Mens selskapet selv framhever suksess, peker andre på at det også har vært nederlag og forskuslede muligheter. Se for eksempel 5 groundbreaking inventions that IBM cast aside.

Administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge peker på IBMs rolle i byggingen av IT-næring og samfunnsinstitusjoner gjennom 76 år her i landet. <i>Bilde: IBM Norge</i>
Administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge peker på IBMs rolle i byggingen av IT-næring og samfunnsinstitusjoner gjennom 76 år her i landet. Bilde: IBM Norge

Ingen kan betvile IBMs evne til å følge med i tiden. På 1980-tallet var begrepet «pc» synonymt med IBM PC. Konkurrentene måtte skilte med at deres produkter var «IBM-kompatible». Tjue år seinere var pc-en ikke lenger spissteknologi, og IBM solgte satsingen til et statseid kinesisk (!) selskap for selv å satse på mer lønnsomme produkter og tjenester.

IBM framstår som et konsekvent løsningsorientert selskap: De leverer løsninger som fungerer, snarere enn enkeltprodukter. De bidro til den første månelandingen i 1969, til fjernstyring av olje- og gassproduksjon og til store idrettsarrangementer som OL på Lillehammer i 1994. De evner å kombinere avansert forskning med anvendelser som alle forstår betydningen av, som den Jeopardy-spillende superklyngen Watson.

Samfunnsansvar og ivaretakelse av egne ansatte er også egenskaper som forbindes med IBM. I år har selskapets frivillige stilt opp i lokalmiljøet i Oppegård kommune for å undervise 600 ungdomsskoleelever og 50 lærere om teknologi for et smartere samfunn.

I Norge er IBM blant de eldste IT-selskapene.

– Vi har vært med å bygge opp IT-næringen og viktige samfunnsinstitusjoner gjennom 76 år, sier Morten Thorkildsen, administrerende direktør i IBM Norge. – Vi er stolte av at vår kompetanse og løsninger har vært viktige bidragsytere til noen av de mest krevende IT-prosjekter Norge har hatt, samt levert avansert IT-infrastruktur til mange av de store IT-brukerne i Norge. I årene som kommer vil vi satse enda sterkere på å gjøre samfunnet smartere.

Gratulerer med dagen!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.