IBM India blir større enn IBM USA

Sam Palmisano avduket i dag en gigantplan som etterhvert kan gjøre den indiske delen av IBM større enn USA-delen.

IBM India blir større enn IBM USA

Sam Palmisano avduket i dag en gigantplan som etterhvert kan gjøre den indiske delen av IBM større enn USA-delen.

Meldingene om forskjellige store IT-selskaper som enten har bygget opp eller skal ansatte flere i India kommer med jevne mellomrom og tallene er store, særlig i norske øyne.

Men IBMs nye plan slår likevel bena under det meste og avduker en signifikant kursdreining for IBM. Planen forteller langt på vei at i årene fremover vil veldig mye av veksten i IBM vil skje i India. IBM er etter salget av PC-divisjonen til Lenovo blitt verdens nest største IT-selskap, bak HP.

Det var Sam Palmisano selv som offenttliggjorde planen i Bangalore i India tidligere i dag. Der fortalte han at IBM skal investere hele 6 milliarder dollar, 36 milliarder kroner i løpet av tre år. Meningen er både å kapre mer av det indiske IT-markedet, for den indiske økonomien vokser i rekordtempo.

Men IBM offentliggjør dermed det hittil mest agressive enkeltplanen for å utnytte indisk arbeidskraft til å løse IT-oppgaver i vestlige land. Tallene settes i perspektiv når IBM er allerede størst i India etter å ha invester to milliarder dollar. Til sammen har Cisco og Microsoft lovet å investere 3,8 milliarder dollar de neste fem årene, skriver Financial Times.

Selskapet har allerede 42.000 ansatte i India, noe som gjør at India allerede klart er nest størst. IBM har ikke oppgitt noen mål for antall ansatte, men de voldsomme investeringene tilsier at India vil bli størst.

IBMs omsetning i India har da også løftet seg i rekordtempo med 45-60 prosent i året de siste tre årene.

Dette er i dårlige nyheter for folk med kortere IT-utdannelse i vesten. Investeringene viser at vekst denne typen oppgaver vil komme i India og at selskapers om IBM ikke er ferdig med å flytte slike jobber.

Investeringene er også dårlig nytt for de store indiske aktørene. Aktører som Tata Consulting Services, Infosys og Wipro vil få tøffere konkurranse i årene fremover.

Til toppen