RESULTATERFINANS

IBM innfridde svake forventninger

IBM leverte natt til mandag norsk tid et nettoresultat for første kvartal 1998 på 1 millard dollar - mot 1,2 millarder dollar i første kvartal 1997. Dette er første gang på over to år at selskapets overskudd reduseres kvartal for kvartal.

Eirik Flaa
21. apr. 1998 - 11:41

Signaler fra IBM om et dårlig kvartal dempet presset på IBM-aksjen da selskapet la fram tallene natt til tirsdag norsk tid. Konsensusestimatet fra First Call lød på 1,05 dollar per aksje, altså svakere enn første kvartal 1997 da resultat før skatt endte på 1,16 dollar (fullt utvannet). Ikke overraskenede offentliggjorde IBM et resultat svært nær dette; gårsdagens tall viste et resultat på 1,06 cent per aksje. Totalt sett hadde konsernet et overskudd på 1 millard dollar, mot 1,3 millarder første kvartal 1997.

Resultatet fra IBM ble offentliggjordt etter at de amerikanske børsene stengte mandag, men reaksjonen kunne likevel måles i handelen som foregår utenfor børs i ettermiddagstimene. Børskursen til IBM steg 1,63 dollar etter børsslutt til 111,19 dollar utover kvelden, til tross for at det under resultatfremleggingen ble pekt på flere faremomenter som kan true gigantselskapet.

Som de fleste andre PC-produsenter ble IBM rammet av prisfallet på PC-er som følge av lagernedsalg. Prispresset på PC viste seg på bruttomarginen som var langt svakere enn i samme periode ifjor. Konsernets omsetning økte med 2 prosent til 17,6 milllarder dollar kvartal for kvartal, mens resultatet altså svekket seg. Resultatsvikten kan også relateres til kostnadssiden med tanke på IBMs kraftige kommersielle satsing på Nagano OL.

Spesielt tøft for IBM er situasjonen i Asia som følge av økonomisk uro og svekkede valutaer. Den sterke dollaren førte - ifølge IBM - til en reduksjon i resultatet på 12 cent per aksje.

Lyset i mørket for IBM er at salget av AS 400-maskiner for første gang på flere år pekte oppover, en tendens som også ser ut til å gjelde for IBMs stormaskiner. Meget overraskende var en oppgang på harddisksiden - et marked der konkurrentene har slitt den siste tiden.

For nyere programvare har det gått tregere for IBM selv om Lotus Notes salget reddet totalintrykket.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.