IBM-inntektene videre ned

IBM-sjef Lou Gerstner klarte å innfri markedets forventninger i fjerde kvartal, men "Big Blue" mener det fortsatt går mot nokså mye gråvær.

IBM-resultatet (etter skatt) endte på 2,3 milliarder dollar i fjorårets siste kvartal, en markert nedtur sammenliknet med de 2,7 milliardene Gerstners selskap satt igjen med i samme periode året før. I resultat per aksje betyr det 1,33 dollar (og på linje med markedets forventninger), mot en fortjeneste på 1,48 dollar per aksje året før.

Omsetningsnedgangen på 2,8 milliarder dollar - ned fra 25,6 milliarder dollar i siste kvartal i 2000 til 22,8 milliarder dollar i Q4 2001, var noe større enn forhåndsestimatene, men ikke alarmerende mye.

Også IBM advarer mot overoptimisme ved inngangen av det nye året. Det blir mye gråvær også i 2002, mener IBM, men legger til at det vil bedre seg til høsten.

Meldingen fra IBM skapte ingen hurra-stemning på New York-børsen, og selskapets aksjekurs pekte nedover etter børstid. Likevel: Mange opprettholder en kjøpanbefaling på aksjen fordi omsetningen i IBMs viktigste virksomhet, global services (står for 39 prosent av omsetningen), bare sank med 1,4 prosent i et svært vanskelig marked.

IBMs politikk på å inngå langtidskontrakter med sine kunder betaler seg nå: Nedgangen i omsetning og inntjening rammer ikke IBM like hardt som de fleste andre i den depresjonsrammede dataindustrien.

Det gir seg blant annet utslag i at IBM faktisk måtte øke bemanningen fra 2000 til 20001 - opp fra 316.000 til 320.000 ansatte - selv om også IBM har gjennomført både kostnadskutt og oppsigelser i enkelte avdelinger.

Til toppen