IBM introduserer dobbel-prosessor

IBM vil trolig lansere en Power4-prosessor med to kjerner kommende uke. Men det vil ennå ta lang tid før prosessoren kommer på markedet.

IBM vil trolig lansere en Power4-prosessor med to kjerner kommende uke. Men det vil ennå ta lang tid før prosessoren kommer på markedet.

Både IBM og Motorola arbeider med å utvikle en PowerPC-prosessor med mer enn én kjerne. IBM ser nå ut til å lede løpet når selskapet trolig lanserer Power4-prosessoren i neste uke, det vil si at designet for første gang avdukes.

IBM planlegger nemlig ikke å slippe Power4-prosessoren - som i første omgang er beregnet for AS400 og RS/6000-servere - før i 2001. Motorola har tidligere uttalt at deres multikjerneutgave av PowerPC G4 - kjent under kodenavnet v'ger, vil komme på markedet allerede sent høsten år 2000. Men siden IBM ser ut til å ha kommet lenger i utviklingen av enn slik prosessor enn det Motorola har, er det ikke usannsynlig at IBM også vil greie å få sin utgave av prosessoren på markedet først.

IBMs Power4-prosessor vil bli laget med en 0,18 mikron prosessteknologi, noe som gjør at det er plass til to prosessorkjerner pluss et sekundært hurtigminne i den samme databrikken. Fordelen med dette er at informasjonen som går mellom prosessorkjernene får mye kortere vei enn hvis de to prosessorkjernene skulle ha sittet i hver sin brikke. Dette betyr at overføringshastigheten bli høyere.

IBM vil ikke ut med konkrete tall om klokkehastigheten til prosessoren, men opplyser at busshastigheten vil bli på minst 500 MHz og at prosessorhastigheten blir på det dobbelte av dette.

Power4 er forøvrig designet for å støtte 32-veis multiprosessorsystemer, det vil si systemer som bruker 16 prosessorer hver utstyrt med to kjerner.

(Kilder: EE Times, The Register)

Til toppen