BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: (Java)-bønner til ethvert formål

IBM har høstet bred anerkjennelse for sitt Java-utviklingsverktøy VisualAge for Java. - Vi har en rekke prosjekter som går ut på å forsyne utviklere med ferdige JavaBeans, sier Isabelle Mauny som har markedsføringsansvaret for produktet i Europa.

Eirik Rossen
14. okt. 1997 - 17:45

VisualAge (VA) er IBMs familie med utviklingsverktøy, der Java er det siste tilskuddet. IBM har satset bredt på Java. En Java Virtual Machine (JVM) er innlemmet i OS/2, og finnes til IBMs øvrige operativsystemer - AIX, OS/400 og stormaskinsystemet OS/390. VA for Java har fått en positiv anmeldelse i LAN Times. VA som helhet vurderes av Gartner Group som et antatt ledende utviklingsmiljø de kommende årene.

- Java er et språk og en utviklingsplattform, understreker Isabelle Mauny. - Det kombinerer det beste fra to verdener: C++ og SmallTalk. Teknologien er altså egentlig ikke ny. Men sammensettingen er enestående. Og når markedet først er tent på Java, er mulighetene nærmest uendelige.

IBM er blitt en nøkkelpartner for Suns JavaSoft-avdeling, selv om selskapet avholder seg fra å kommentere Suns søksmål mot Microsoft. Det har investert over 200 millioner dollar i Java, og har ansatt mer enn 2400 Java-programmerere på heltid.

- Java er maskinuavhengig. Dessuten tvinger det programmereren til å arbeide objekt-orientert, i motsetning til C++. Objekt-orientering er lett å forstå, men vanskelig å anvende. Derfor går produktiviteten ned de første månedene mens en programmerer venner seg til å tenke på en annen måte.

Mauny mener det viktigste ved Java er at IT-verden går inn i en ny programmeringsæra basert på gjenbrukbare komponenter.

- Vi kommer til å få to ulike typer programmerere: De som lager komponentene, og de som lager applikasjoner ved å sette sammen ulike komponenter.

Komponentene i Java er døpt JavaBeans. Mauny advarer at i selve programmeringsspråket er ikke Bean et nøkkelord. Språket anvender begrepet klasse. Alle javabønner er Java-klasser, men ikke alle Java-klasser er bønner eller gjenbrukbare komponenter.

Hvis gjenbrukbare komponenter slår an, vil altså programvareutvikling - og hverdagen for alle programvarehus - endre seg totalt. Derfor er kampen om komponenter avgjørende for hvordan programvareindustrien skal utvikle seg. Alternativet til Java er Microsofts teknologi, med OLE, ActiveX og COM (Component Object Model). Men Microsofts komponent-modell er begrenset til Windows, mens Java tar sikte på nærmest universell dekning.

IBM tar ikke bare sikte på å tilby visuelle verktøy for Java-programmerere, men vil også gjøre et stort antall gjenbrukbare komponenter tilgjengelige for programvarehus og tredjepartsutviklere. Komponentene skal følge spesifikasjonene slik Sun har definert dem i 100% Pure Java.

- Et av våre viktigste komponentprosjekter er døpt San Francisco Project. Det startet i C++ men ble raskt lagt om til Java når Javas potensial ble klart. Prosjektet har hittil laget 2800 klasser, som er gjort tilgjengelige for uavhengige programvarehus. Klassene dreier seg om alt fra adresser, valuta, håndtering av merverdiavgift etter ulike europeiske lands regler osv, til klasser for regnskapssystemer, lagerstyringssystemer osv.

Interesserte utviklere kan ta kontakt med Eddie Drzwi i IBM Norge.

Et annet bønne-prosjekt er døpt VisualAge Parts Pak som er en serie komponent-baserte administrative applikasjoner for styring av folk, ferdigheter, treningsprogrammer, salg, prosjekter, markedsføring, markedsforskning, samband med mer. Innenfor elektronisk handel tilby IBM javabønner for kryptering (døpt cryptolopes!), forespørsler mot databaser, betaling, registrering osv. Disse komponenter har fått fellesnavnet DataBolts. En tredje type komponenter er en serie Java-klasser som gir tilgang til CICS-data.

- Det virkelige Java-slagordet er "skriv engang, gjenbruk mange ganger", avslutter Mauny.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.