IBM kjøper PWC

Den amerikanske datagiganten IBM kjøper konsulentselskapet PriceWaterhouseCoopers Consulting. Sam Palmisano betaler nesten 27 milliarder kroner for PWC.

Konsulentselskapet har 30.000 ansatte verden over, og forventes å omsette for 4,9 milliarder dollar, drøyt 37 milliarder kroner, i inneværende år.

Selskapet er et datterselskap av det verdensomspennende revisjonskonsernet PriceWaterhouseCoopers, og ble i fjor forsøkt oppkjøpt av en annen amerikansk teknologigigant, Hewlett-Packard.

Oppkjøpet vil utvide rekkevidden til IBMs Global Services-virksomhet og styrke såvel konsulent- som integrasjonsvirksomheten. Det er det første store oppkjøpet den nye IBM-sjefen Samuel Palmisano gjennomfører etter at han tok over sjefsstolen etter Lou Gerstner den 1. mars i år. Det er samtidig det største oppkjøpet i IBM-regi siden overtakelsen av Lotus Development Corp. i 1995 (3,5 milliarder dollar).

Global Services er allerede IBMs største virksomhet med en omsetning i fjor på 34,96 milliarder dollar, eller 41 prosent av IBMs samlede omsetning. Virksomheten har omlag 150.000 ansatte, mens PricewaterhouseCoopers' konsulentvirksomhet har 30.000 ansatte, og omsatte for 4,9 milliarder dollar i siste fiskalår (avsluttet 30. juni).

Prislappen på 3,5 milliarder dollar er milevis unna de 18 milliarder dollar PWC ville ha Hewlett-Packard til å betale da de forhandlet om fusjon i 2000. Den foreslåtte avtalen gikk i vasken i november 2000, da HP konkluderte med at prisen var altfor høy, samtidig som HP-aksjen og selskapets inntjening hadde begynt på sitt svalestup.PWC-sjef Samuel A. DiPiazza (t.v.) og konsernsjef Sam Palmisano i IBM annonserte tirsdag at IBM overtar PWC for 3,5 milliarder dollar. (Pressefoto: PWC)

Avtalen ble annonsert etter børsslutt i går. IBM-aksjen falt 98 cents til 70,81 dollar i etter børs-handelen, og tapte dermed mer enn de 61 cents aksjekursen gikk opp på NYSE i den ordinære handelen tidligere på dagen.

Til toppen