IBM kjøper seg Unix-klynger

For andre gang på kort tid forsterker verdens største datamaskin-produsent sitt produktspekter. Denne gangen er det konkurrenten Sequent IBM skal kjøpe.

For andre gang på kort tid forsterker verdens største datamaskin-produsent sitt produktspekter. Denne gangen er det konkurrenten Sequent IBM skal kjøpe.

IBM-sjef Lou Gerstner ser ut til å ha lært noe av Bill Gates. Tidligere har IBM vært svært stolte av sine ingeniørevner og bygget alle nye produkter selv - fra bunnen. Microsoft og telekom-utstyrsleverandøren Lucent kjøper derimot oppstartsselskaper over en lav sko for å følge med i utviklingen.

- Vår strategi er nå i høyere grad å se hvem som er best på gryende markeder og vurdere et oppkjøp for å få en raskere start, sier Carsten Dilling, nordisk serveransvarlig i IBM til digi.no. Men i de siste årene så er det mest konsulentselskaper og programvare vi har kjøpt.

Nylig kjøpte Lou Gerstner opp Whistle, den ledende produsenten av tynne servere, en type ferdig konfigurerte internett-servere som administeres over intra- eller internett. (Se lenke til tidligere sak)

Idag skriver Wall Street Journal at IBM forhandler om å kjøpe Sequent, som bygger servere med store antall Intel-prosessorer for tunge database og regneoppgaver. Med opp til 64 prosessorer og avanserte lagringssystemer kan Sequent-systemer være svært prisgunstige konkurrenter til blant annet IBMs egne stormaskiner. Sequent-maskinene leveres både med Windows NT og Unix.

I tillegg til stormaskinene, produserer IBM også tre andre server-familier AS/400, RS/6000 og enklere Intel-maskiner. IBM er verdens største datamaskinleverandør, men sliter med å selge sine større maskiner til nye kunder. De har heller ikke lykkes med sine RS/6000-maskiner i kampen mot Sun.

Avtalen mellom IBM og Sequent er ikke i havn, men på børs er Sequent priset til 4,7 milliarder kroner ut i fra at de i år vil trolig vil omsette for 6,5 milliarder kroner. I følge Wall Street Journal vil avtalen trolig kunne annonseres om noen dager.

Sequent og IBM er ikke totalt fremmede - de to selskapene jobber sammen for å lage en versjon av IBMs AIX-Unix for Intels kommende 64-bits prosessorer. (Se tidligere saker i høyre marg)

Til toppen