IBM kjøper teknologien som berget Apple

Transitive er ekspert på å overføre programvare mellom ulike maskinplattformer.

IBM kjøper teknologien som berget Apple

Transitive er ekspert på å overføre programvare mellom ulike maskinplattformer.

I 2001 dannet en gruppe forskere fra University of Manchester i England et selskap kalt Transitive, for å markedsføre teknologi som tar binærkode kompilert for én plattform, og oversetter den til effektiv binærkode for en annen plattform.

Det var Transitive-teknologi – kalt «QuickTransit» – som berget Apple da all Mac-programvare skulle overføres fra PowerPC-prosessoren til Intel-prosessorer.

Transitive er også brukt av Sun for å overføre Ultrasparc-programmer til x86-prosessorer, av HP for å tilføre programvare til Itanium-prosessoren, av SGI da de skulle bytte fra MIPS-prosessoren til x86, og av IBM for å la Linux-programmer beregnet på x86-prosessorer kjøre effektivt på Power-prosessorer og stormaskiner.

I 2006 fikk Transitive en glimrende attest fra Sun: Applikasjoner som opprinnelig var utviklet for Solaris og Sparc, og som hadde gått gjennom Transitives teknologi, kjørte raskere på Linux/Xeon enn på Solaris-servere med UltraSparc IV+-prosessoren.

Transitive inngikk det året flere store partnerskapsavtaler, blant annet med IBM og Intel. Intel har deltatt aktivt i utviklingen av teknologien. I dag er både IBM og Apple OEM-kunder av Transitive.

Partnerlisten til Transitive omfatter Novell, QNX og Red Hat innen operativsystemer; Citrix, VMware og Microsoft innen virtualisering; Fujitsu Siemens, HP, IBM og Sun innen maskinplattformer; og AMD, Intel, Power.org og Itanium Solutions innen prosessorer.

Per i dag er over 16,6 millioner eksemplarer av QuickTransit levert.

I går kunngjorde IBM at de tar sikte på å kjøpe Transitive. Prisen er ikke oppgitt.

Den offisielle meldingen om oppkjøpet beskriver Transitive som en «leder innen kryssplattform virtualisering». Hensikten med oppkjøpet er å «la kunder konsolidere sine Linux-baserte applikasjoner på det IBM-systemet som er mest hensiktsmessig fra et forretningsmessig synspunkt».

I praksis betyr dette at IBM vil bruke Transitive til å overføre applikasjoner og mellomvare fra Linux/x86 til Linux/Power. Dette kan framstilles som en vinn-vinn-situasjon for både IBM og kundene: Kundene kan ty til maskiner som tilbyr mer ytelse per dollar i samlede eierkostnader, mens IBM har større marginer på Power-servere enn på x86-maskiner.

IBM har allerede et produkt, PowerVM, beregnet på å hjelpe kunder til å bytte fra x86 til Power-servere. De opplyser at Transitive-teknologien vil integreres i dette produktet.

Hva IBM tenker å gjøre med konkurrentenes kundeforhold til Transitive, er ikke kjent.

IBMs talsperson Rick Bause fikk et spørsmål om dette fra New York Times, men nektet å svare.

    Les også:

Til toppen