RESULTATERFINANS

IBM kjøpte veteran innen kunstig intelligens

ILOG startet med LISP og vant fram med et system som gjør forretningsregler til programvare.

30. juli 2008 - 08:49

IBM har inngått en foreløpig avtale om å kjøpe det franske programvarehuset ILOG for 10 euro per aksje, tilsvarende 215 millioner euro (340 millioner dollar) totalt.

Prisen er 37 prosent høyere enn sluttkursen på ILOG-aksjen sist fredag. ILOG-styret skal ta endelig stilling til tilbudet 15. september. Kjøpet skal deretter godkjennes av franske myndigheter.

Avtalen med IBM ble kjent samtidig som ILOG publiserte sin tall for fjerde kvartal og hele regnskapsåret 2007–2008. Tallene viser at ILOG har problemer med både dollarkursen og det at kundene, vesentlig store aktører innen finanssektoren, utsetter investeringer i ny programvare. Fra 2006–2007 til 2007–2008 økte omsetningen med 12 prosent til 181 millioner dollar, mens resultatet ble redusert fra 4,9 millioner dollar til 0,5 millioner. I fjerde kvartal var omsetningen den samme som året før, men resultatet var null, mot 1,9 millioner dollar i fjor. Selskapet har 847 ansatte og har tatt tiltak for å redusere staben gjennom frivillig avgang.

ILOG ble etablert i 1987 for å arbeide med programmeringsspråket LISP og kunstig intelligens. De utviklet seg til en leder innen systemer som lar ikke-programmerer bygge regelbaserte systemer for forretningslogikk, det vil si programvare for «Business Rules Management Systems».

IBM har lenge vært en av ILOGs største partnere, sammen med Microsoft, Oracle, SAP og BEA. Administrerende direktør Pierre Haren sier til New York Times at IBM ble en stadig viktigere kunde for ILOG. Etter hvert kom IBM fram til at de ville integrere ILOGs produkter i sine egne. Da kjøpstilbudet kom, fikk ILOG vite at IBM ville kjøpe en av deres konkurrenter dersom de ikke slo til.

– De kom mot oss med både gulrot og stokk. Det er den beste måten å få til avtaler. Som esel ønsker da en stor gulrot og en liten stokk, sa Haren til avisa.

Haren beskriver avtalen som gunstig for både aksjonærer, kunder og ansatte. Han tror den vil åpne for større spredning av ILOGs teknologi.

Siden 2000 har programvareavdelingen til IBM gjort rundt 40 oppkjøp. IBM sier ILOG vil styrke deres satsing innen forretningslogikk, nærmere bestemt «business process management» (BPM) og samtidig gjøre deres tilbud innen tjenesteorientert arkitektur (SOA) mer komplett. ILOGs teknologi gir blant annet større kontroll over kriteriene som styrer systemer for automatisk kundebehandling, og større fleksibilitet til å endre dem i et stadig skiftende forretningsklima.

Utenom kundeforvaltning, ser IBM også for seg hvordan ILOG-verktøy kan gi bedre verktøy for ledere, analytikere, systemarkitekter og utviklere i arbeidet med å planlegge og forbedre forretningsprosesser i WebSphere-styrte lølsninger. ILOG vil også inngå i produkter fra Tivoli og Lotus, der de vil bidra til henholdsvis bedre optimering og bedre visualisering, heter det.

ILOG har over 2500 bedriftskunder og partnerskap med over 465 programvareleverandører.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.