IBM klar med mer kopper-kraft

Til uka lanserer IBM neste generasjon av arbeidshesten S/390 (avbildet G5-versjonen) - den første maskinen med IBMs egenutviklede kopper-prosessor G6 under dekselet.

Til uka lanserer IBM neste generasjon av arbeidshesten S/390 (avbildet G5-versjonen) - den første maskinen med IBMs egenutviklede kopper-prosessor G6 under dekselet.

Ifølge PC Week UK vil den sjette generasjonen av IBMs stormaskin-prosessor G6 være inntil 50 prosent kjappere enn sin forgjenger.

- Våre ingeniører påstår at kopper er mellom 20 og 30 prosent raskere enn aluminium, men med ytterligere forbedringer i buss og cache håper vi på å nå ytelsesforbedringer i størrelsesorden 50 prosent, sier en talsmann for IBM til PC Week UK.

Når en snakker om hastigheter i mainframe-sammenheng benyttes som regel målet Mips (millioner instruksjoner per sekund), og ytelsen til G6 ventes å bedres fra 1100 til 1700 Mips, skriver den britiske internettavisen.

Mens Store Blås konkurrenter til kjedsommelig stadighet slenger ut bemerkninger om at "stormaskinen er død", fortsetter IBM å selge sine S/390-bokser som aldri før. Bare siden lanseringen av femte versjon av maskinen i juni i fjor har selskapet solgt over 2000 maskiner - et pent tall som blant annet viser at det er behov for skikkelig jern i bunnen når e-handel skal gjøres sikkert, med høy oppetid og i stor skala.

IBM vil lisensiere sin G6-teknologi til OEM-partneren Hitachi, men så er det slutt. Lisensieringsavtalen med Hitachi går ut etter denne versjonen av brikken - Hitachi vil deretter måtte utvikle sin egen.

Ifølge IBM kan det kjøres inntil 12 kopper-baserte G6-brikker i hver SMP-konfigurasjon (SMP står for symmetrisk multiprosessering, det vil si en arkitektur der flere CPU-er, eller mikroprosessorer, kjøres i samme kabinett og deler det samme minnet. Etter hvert som behovet melder seg for økt kapasitet kan det legges til flere prosessorer for å håndtere det økte transaksjonsvolumet) og hver klynge kan kjøres med en avstand på 40 kilometer. Med fiberoptisk kabling kan avstanden mellom klyngene økes til 20 mil, en løsning som vil være klar til neste år, ifølge IBM.

For de virkelig teknisk interesserte - se pekere til tidligere artikler om S/390 (versjon G5) nedenfor eller i margen til høyre.

Til toppen