BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM klar med ny stormaskin

- Største endringen på 20 år, sier IBMs Bjørn Nordby.

22. juli 2010 - 10:08

Maskinvaresalget til IBM falt kraftig i årets andre kvartal, men nå er selskapet klar med nye modeller og håper etterspørselen tar seg opp.

IBM lanserer i dag en helt ny generasjon stormaskiner, døpt zEnterprise.

Dette er selskapets kraftigste jern til nå, og skal være mellom 40 - 60 prosent raskere enn forgjengeren Z10, som kom på markedet mot slutten av 2007. Ytelsesforbedringen kommer uten å kreve mer energi enn tidligere, oppgis det.

Alt-i-ett

Samtidig er de på banen med en ny systemarkitektur, som gjør at arbeidsoppgaver på stormaskiner, Power-servere og x86-systemer skal kunne dele ressurser og administreres som ett virtuelt system.

IBM vet at de fleste datasentre består av både epler og pærer, og tar med den nye arkitekturen sikte på å gi stormaskin-egenskaper også til AIX-plattformen og Linux-servere.

Et slikt blandet miljø kan administreres gjennom den nye programvaren «Unified Resource Manager» og den nye maskinvaren «BladeCenter Extension».

Bjørn Nordby i IBM Norge.
Bjørn Nordby i IBM Norge.

– Det nye IBM zEnterprise System representerer de største endringene vi har sett på denne type plattform på 20 år, og er blant de mest omfattende i IBMs 50-årige stormaskin-historie. Det representerer en ny fase i datasenteradministrasjon, og viser vei mot fremtidens datasentre, sier direktør Bjørn Nordby i IBM Systems and Technology Group i Norge, i en pressemelding.

Kjerneserveren i det nye systemet, og den første stormaskinen i serien er kalt zEnterprise 196. Den inneholder 96 av selskapets nyeste mikroprosessorer med en ytelse på 5,2 gigahertz. Totalt skal denne kunne utføre over 50 milliarder instruksjoner per sekund.

IBM sier de har brukt over 1,5 milliarder dollar i utviklingen av den nye stormaskin-serien de tre siste årene.

Salget av stormaskiner er en viktig del av IBMs forretning. Maskinene alene selger bare for 3 milliarder dollar årlig, om lag 3 prosent av IT-gigantens omsetning.

- Men tar vi med alt relatert til dette, inkludert lagringsystemer, programvare og tjenester så står stormaskinene for mer enn 20 prosent av IBMs totalomsetning, og minst 40 prosent av overskuddet, sier analytiker Toni Sacconaghi i Sanford C. Bernstein til New York Times.

En zEnterprise klargjøres for levering fra IBMs produksjonsanlegg i i delstaten New York. <i>Bilde: IBM</i>
En zEnterprise klargjøres for levering fra IBMs produksjonsanlegg i i delstaten New York. Bilde: IBM

IBM har lagt ut flere bilder fra dagens lansering på denne nettsiden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.