IBM klarte å gire opp brikke i 500 GHz

Forskere har vist at kretser i vanlig silisium-teknologi kan kjøres i over 500 GHz - med litt juks.

Forskere ved Georgia Tech og IBM har vist at transistorer framstilt med vanlig silisium-germanium-teknologi (SiGe) kan kjøres i klokkefrekvenser over 500 GHz. Dette er ny rekord for kretser i SiGe. Tidligere har man vært nødt til å ty til helt spesielle materialer for å oppnå slike hastigheter.

I dag brukes SiGe-kretser blant annet i mobiltelefoner og annet kommunikasjonsutstyr. Kommersielle kretser når opptil rundt 2 GHz. Teknologien som gjør det mulig å få SiGe opp i over 500 GHz lover blant annet langt større båndbredde i trådløse forbindelser enn det som er mulig i dag.

Rekorden ble satt da brikkene ble plassert i utstyr som kjølte dem ned til 4,5 kelvin, tilsvarende minus 268,5 grader Celsius, og altså rett over det absolutte nullpunkt. Bildet nedenfor viser brikkene – de små svarte firkantene – nede i dette utstyret.

Brikkene ble framstilt med utgangspunkt i standard 20 centimeters skiver med utstyr som ellers brukes i vanlig produksjon.

Forsøk i romtemperatur viser at de samme kretsene da kan kjøres i 350 GHz.

Forskerne mener teknologien vil kunne forbedres slik at man kan nå opp til terahertz-fart. De sier de må arbeide mer for å vinne innsikt i de grunnleggende fysiske egenskapene til kretsene, som gjør det mulig å kjøre dem i så høye frekvenser.

IBM ser for seg at en kommersiell variant av teknologien kan brukes til å kjøre trådløse lokalnett i 60 GHz, nok til å overføre høyoppløselig tv uten komprimering, og til å utvikle rimelige bilradarer som sikrer at man alltid holder tilstrekkelig avstand til forankjørende. De tror de første kommersielle utgavene av SiGe-brikkene kan komme på markedet i løpet av et par år.

Til toppen