IBM kryper til korset, lover skjerpings

IBM-sjef Lou Gerstner beskyldes for hemmelighold og triksing med regnskapene. Etter to dager med markante kursfall gir han seg.

Fokuset på god og dårlig regnskapsskikk er enormt om dagen på grunn av Enron-skandalen der energigiganten klarte å skjule milliardgjeld for sine investorer før det endte i konkurs. Nå får IBM smake pisken. To dager på rad har selskapet aksje falt markant etter at det ble klart at selskapet har ført opp salget av en fiberoptikk-selskap til JDS Uniphase som driftsinntekter, ikke ekstraordinære enganginntekter slik vanlig regnskapspraksis tilsier. Uten den utradisjonelle regnskapsføring hadde ikke IBM nådd analytikernes estimater.


Til å begynne med forsvarte IBM seg og påstod - noe som kanskje gjorde saken enda verre - at selskapet hadde ført sine regnskaper på denne måten helt siden 1994. Mange aksjeeiere lurer nok på om IBM-tallene har vært kunstig høye i mange kvartaler. IBM påstår at salg av datterselskaper forekommer såpass ofte at det er å anse som en del av driften.

Avsløringen får ekstra tyngde fordi IBM med sine hvite skjorter og blå dresser har rykte som en av de skikkeligste og stødigste guttene i amerikanske næringsliv.

Kursfallet har trolig fått telefonen til Gerstner til å gløde, for nå kaster han kortene og lover bedring.

I går gikk IBM ut og lovet at årsrapporten for 2001 skal inneholde mer informasjon om inntekter fra patenter, investeringer, goodwill, salg og kjøp av eiendommer og inntekter/utgifter fra pensjonsfondet. Informasjonen vil "trolig også bli gitt hvert kvartal", sier selskapets representant til amerikanske medier.

Til toppen