IBM: Kryptobrikke integrert i nye bærbare PC-er

IBM nyeste bærbare PC, Thinkpad T23, integrerer både egen kryptobrikke og trådløs lokalnett, i tillegg til vanlig Ethernet og modem.

T-serien av IBMs bærbare PC-er består av de tynneste og letteste maskinene selskapet kan tilby. Betegnelsen T23 viser til flere modeller som ble lansert i tirsdag, med priser fra 22.300 kroner (eks mva) til 35.500 kroner. Det er bare de dyreste modellene, fra 34.900 kroner, som tilbyr den nye kryptobrikken med en rekke sikkerhetsløsninger som man ellers bare finner i smartkort. De eneste felles nyhetene for alle T23-modellene er nytt grafikkort og ny programvare for enkel konfigurering av alle slags kommunikasjonsløsninger.

Modellene med integrert trådløst lokalnett etter IEEE 802.11b-standarden (ofte forkortet til "Wi Fi") har også integrert modem og standard Ethernet uten at dette går på bekostning av de to PC-kortsporene. Årsaken er at IBM har implementert Ethernet i hovedkortet, slik at de to ledige mini-PCI-sporene kan brukes til henholdsvis modem og trådløst lokalnett. Antennen for det trådløse lokalnettet er integrert i skjermen.

Kryptobrikken heter offisielt "Security Chip" og er tidligere kjent fra IBMs bordfaste PC-er. Det varsles at den vil gjøres tilgjengelig i andre bærbare modeller utover høsten. Brikken gir tilgang til en rekke sikkerhetsfunksjoner, blant annet kryptering av filer og mapper, kryptering av e-post, kryptering av trådløst og annet samband - altså virtuelt privat nett - digitale signaturer og så videre. Om PC-en mistes eller stjeles, vil det være praktisk talt umulig for ikke-autoriserte personer å bruke maskinen eller skaffe seg tilgang til beskyttede filer.

T23 veier rundt 2,3 kilogram. Selv med trådløst lokalnett i bruk, skal batteritiden være tre timer. Prosessorer er Pentium III-M i 866 MHz eller 1,13 GHz, disker er 15 GB eller 48 GB, og standard minne er 128 MB. Minnebussen kjører i 133 MHz, og den samlede minnekapasiteten er 1 GB. 8X DVD-spiller er standard.

Til toppen