IBM kutter i staben - igjen

IBM sliter i konkurransen med Sun og med år 2000-problemet. For å kutte kostnader svinger Lou Gerstner nå øksa over server-divisjonen.

IBM sliter i konkurransen med Sun og med år 2000-problemet. For å kutte kostnader svinger Lou Gerstner nå øksa over server-divisjonen.

Langsomt, men sikkert blir IBM mer og mer et konsulentselskap. For IBM sliter på mange fronter i kampen mot både PC- og server-leverandører. Der konkurrentene vokser, står IBM stille eller sklir langsomt bakover. I kampen mot sviktende resultater ser det nå ikke ut som det finnes hellige kuer igjen hos den gamle maskinleverandøren.

Les om hvorfor IBM sliter :


IBM sliter mot nyttårsaften
IBM-sjef kutter butikksalg, går direkte
Dell er størst, IBM er inne i dødsspiral
Sun slår IBM, HP og Compaq
IBM kutter i PC-divisjon

I forrige runde var det PC-divisjonen som ble slanket. Etter å ha tapt nesten ti milliarder kroner på 18 måneder, offentliggjorde IBM-sjef Lou Gerstner for en måned siden at 500-1000 ansatte i PC-gruppen mister jobben. For bedre å møte Dell, kutter IBM salget av hjemme-PC-er i butikker og kopiere Dells direktesalg.

Nå er det den ærverdige server-gruppen som får smake ljåen. I går offentliggjorde IBM at tre til seks prosent av staben må gå, skriver nyhetstjenesten Bloomberg.

Årsaken er todelt: IBM sliter tungt under at de store kundene ikke vil innføre nytt utstyr før etter nyttårsaften. Dette rammer særlig salget av stormaskiner og AS/400. I tillegg sliter IBM i kampen mot Sun på salget av de stadig kraftigere Unix-serverne.

IBM la for 14 dager siden frem skuffende kvartalsresultat som viste en vekst på bare 5,2 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor. I midten av oktober, en uke før, la Sun frem kvartalstall som viser en vekst på 25 prosent og en dobling av inntektene.

IBM har totalt 295.000 ansatte.

- Her i Norge har vi ingen indikasjoner på at vi vil oppleve kutt. Men vi er i en kontinuerlig effektiviseringsprosess. Vi opplever ikke den tøffe Sun-konkurranse i år som andre kontorer åpenbart merker - her i Norge er det HP sterkere, sier Stig Sørgjerde, serversalgssjef i IBM Norge.

Til toppen