BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM lager rackmonster etter Google-modell

iDataPlex er et rack i dobbel bredde: 84 Xeon-servere plasseres på tvers, og kjølingen er helt ny.

Title for Photo 3: IBM iDataPlex Caption for photo 3: iDataPlex uses 40 percent less power while increasing the amount of computing that can be done 5X. To achieve these breakthroughs IBM created a design that, among other things, turns the standard rack on its side.
Title for Photo 3: IBM iDataPlex Caption for photo 3: iDataPlex uses 40 percent less power while increasing the amount of computing that can be done 5X. To achieve these breakthroughs IBM created a design that, among other things, turns the standard rack on its side.
23. apr. 2008 - 16:01

IBM sier de fra juni vil kunne levere en helt ny type servere beregnet på datasentraler med store parker av standardservere som skal levere Web 2.0-tjenester. Maskinen, døpt iDataPlex, er i likhet med serverparkene til egenkonstruktører som Google og Yahoo, bygget med utgangspunkt i standard datakomponenter. I forhold til IBMs øvrige x86-baserte servere er iDataPlex satt sammen på en ny måte og etter en noe annen filosofi.

Målgruppen for iDataPlex er de rundt 1000 selskapene som driver verdens største Web 2.0-baserte tjenester.

Blant betatesterne er Yahoo og en kinesisk drifter av lynmeldingstjenester, Tencent QQ. IBM ser også for seg at store aktører innen finans også kan tenkes å være interessert i produktet. Merrill Lynch har følgelig deltatt i betatestingen av iDataPlex, ut fra sin interesse for den desentraliserte modellen «cloud computing».

Fysisk sett huses iDataPlex i et rack i dobbelbredde, der det er plass for opptil 84 servere med doble tokjernede Xeon-prosessorer. Det vil tilbys over 20 ulike konfigurasjoner. Prisnivået er rundt 20 millioner dollar, altså 100 millioner kroner.

Enkeltserver for IBM iDataPlex.
Enkeltserver for IBM iDataPlex.

Et hovedpoeng for IBM er å vise hvordan 100 fullt utrustede Xeon-servere kan pakkes svært tett sammen, uten å trenge et helt energiverk for å besørge avkjøling. De mener å ha lykkes i dette: Per gulvareal tilbyr iDataPlex 138 prosent flere servere enn tidligere konstruksjoner, mens energiforbruket er redusert med 40 prosent. Serverne har også fått en ny konstruksjon: Det gir en kostnadsreduksjon som i følge IBM er 20 til 25 prosent per server. I forhold til rack av tilsvarende størrelse i dagens Web 2.0-miljøer, er den samlede dataytelsen ganget med en faktor på fem.

Den tette pakkingen og det reduserte strømbehovet skyldes i stor grad at serverne har en helt annen form enn de tradisjonelle «pizzaboksene» og bladserverne. Serverne er i 1 U eller 2 U høyde, og er gjort dypere: De må følgelig huses i et rack med dobbel bredde, og plasseres på tvers. Det gir en langt mer effektiv luftgjennomstrømming, og følgelig langt mer effektiv kjøling, også når racket er fylt til randen. Viftene går med svært redusert hastighet.

Ved å erstatte den bakre veggen med IBMs vannavkjølte varmeveksler, slipper man klimaanlegg i datarommet.
Ved å erstatte den bakre veggen med IBMs vannavkjølte varmeveksler, slipper man klimaanlegg i datarommet.

I miljøer med spesielle kjølebehov, kan den bakre veggen i racket erstattes av IBMs varmeutvekslende «Rear Door Heat Exchanger» som sørger for at luften som kommer ut av racket ikke er varmere enn luften som sirkulerer i rommet.

I sine øvrige serverserier har IBM tilstrebet oppetid, feiltoleranse og pålitelighet som nærmer seg det man opplever på stormaskiner. I Web 2.0-miljøer er behovene annerledes: Skulle en server svikte, sørger programvaren for at belastningen flyttes til et annet sted. Det innebærer at det er viktigere å gjøre systemet billig og lett å reparere enn å sørge for at alle komponenter straks kan erstattes gjennom redundante motparter som ikke bidrar til den løpende driften. Denne filosofien svarer til den Google har lagt til grunn for sin egenkonstruerte sentral, og bidrar til å senke kostnadene.

IBM tar på seg å levere hvert iDataPlex-system etter kundens spesifikasjoner. Det kan velges mellom flere typer Xeon-prosessorer, svitsjer fra blant annet Avocent, Cisco, QLogic og Blade Network Technologies, og mellom Red Hat og Novell Suse Linux. For klyngedrift henviser IBM til xCat (Extreme Cluster Administration Toolkit), som er i åpen kildekode.

En av formene iDataPlex vil kunne leveres i, er som ferdige vannavkjølte rack med 1500 servere installert i en trailer, klar til bruk bare man kopler til strøm og nettverk. Denne ideen er hentet fra Sun, som har den datasentral i en konteiner som eget produkt.

Utenom egenkonstruktører har dette markedet hittil bare vært dekket av et begrenset antall små nisjeleverandører, som Rackable Systems og Verari Systems. Analytikere mener IBMs inntreden vil få fart på markedet. HP og Dell skal være i ferd med å snekre sammen liknende tilbud: HP skal ha kommet lengst.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.