BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM: Langsiktige Java-allianser med Sun og Intel

JavaOS for Business er et felles prosjekt mellom IBM og Sun. Samtidig har IBM avtalt med Intel en felles innsats for å optimalisere JavaOS for Business for Pentium-familien.

Eirik Rossen
29. apr. 1998 - 17:15

digi.no hadde en forhåndsomtale om JavaOS for Business 2. april i år - se referansen øverst til høyre for denne artikkelen. Der fortelles at dette skal bli et felles operativsystem for NC-er, infokiosker, mobiltelefoner og en rekke andre apparattyper.

- Det viktigste i første omgang, er at dette skal være et effektivt operativsystem for klienter i et sentralt administrert nettverk, sier Bjørn Tore Hoem i IBM Norge.

- JavaOS for Business skal kun kjøre 100 prosent rene Java-applikasjoner. Det skal stille beskjedne krav til maskinressurser og er ment for NC-er, ikke frittstående PC-er. En NC skal ikke ha noe eget disklager eller liknende. Både applikasjoner og data hentes fra nettverket.

PC-er og arbeidsstasjoner kjører Java i en egen Java virtuell maskin (JVM) som tyr til operativsystemet, altså Windows, Linux eller OS/2, for å gjøre maskinorienterte funksjoner som utskrift, grafikk og filhåndtering. JavaOS for Business kan betraktes som en JVM utvidet med maskinvarehåndtering.

- Poenget er at Java på NC er neste generasjons terminal, som retter seg mot de anslagsvis 70 prosent av brukere som arbeider oppgaveorientert, og som ikke har behov for fullverdige PC-er. JavaOS for Business vil bygge på Suns eksisterende JavaOS for NC.

Det formelle samarbeidet som er kunngjort mellom IBM og Sun, gjelder kun dette nye Java-operativsystemet. Det omfatter både utvikling og markedsføring, og innebærer mer spesifiserte gjensidige forpliktelser enn det mer uformelle samarbeidet mellom mange aktører, som bidrar til en kontinuerlig utvikling av Java.

Hoem nevner blant annet Lotus InfoBus - som Lotus utviklet for å ordne sambandet mellom applikasjonene innen eSuite, og som nå er blitt en del av standard Java - som et eksempel på frukter fra det mer uformelle samarbeidet.

JavaOS for Business skal tilbys på NC-ene til begge selskapene, på IBMs PowerPC-drevne Network Station tidlig i 1999, noe seinere men innen år 2000 på Suns Sparc-drevne JavaStation.

- Systemet skal optimaliseres med tanke på nettverk, understreker Hoem. - NC-er skal administreres og konfigureres sentralt, i likhet med terminaler i gamle IBM-miljøer. Utviklingsarbeidet vil legge stor vekt på drivere til forskjellige slags utstyr, og på støtte til nasjonale språk. I det siste vil den standardiserte 16-biters tegnkoden Unicode stå sentralt.

Hoem mener at etter hvert som oppgaveorienterte brukere går over til NC-er, vil frigjorte ressurser også komme de såkalte superbrukerne - eller "PC-trengende" - til gode.

Markedsinnsatsen for JavaOS for Business vil være rettet mot OEM-leverandører, for å få til bunting-avtaler (IBM har lært av nederlaget til OS/2), og mot store miljøer innen bank, forsikring og reiseliv, der et overveldende antall brukere er oppgaveorienterte, og der IT-innkjøperne er spesielt lydhøre overfor argumenter om lave kostnader til drift og vedlikehold.

Et vesentlig argument vil være at IBM selv begynner å bruke NC-er i stor utstrekning. Selskapet har tidligere varslet forsøk med 10.000 NC-er, men Hoem forteller at dette aldri er kommet i gang.

- IBM er i ferd med å legge om e-post-systemet fra det gamle stormaskinbaserte til Lotus Notes. IBM har for vane å bruke egen teknologi. Jeg går ut fra at NC-er vil komme når overgangen til Notes er gjennomført hos alle selskapets 270.000 ansatte i 164 land.

Det nylig kunngjorte samarbeidet mellom Intel og IBM går ut på å porte og optimalisere JavaOS for Business til Intel-prosessorer fra Pentium og oppover. Det innebærer at systemet må rette seg etter begge selskapers NC-spesifikasjon, det vil si både Intels IALGC (Intel Architecture for Lean Client Guidelines) og IBMs NCRP (Network Computer Reference Platform).

- Arbeidet vil gå spesielt på ytelse, administrasjon og installasjon. Det vil få følger for både maskinene og for JavaOS-et. Vi kommer til å se på JVM, Java-kompilatoren, drivere, multimedia, sikkerhet og kommunikasjon. Vi kommer spesielt å se på ytelsen til applikasjoner som Lotus eSuite, lover Hoem.

Avtalene med Sun og Intel bekrefter IBMs langsiktige engasjement for Java. Det bekrefter også at den allmenne overgangen til NC-er for oppgaveorienterte brukere er et langsiktig prosjekt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.