BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM lanserer analyseverktøy for forskere og oppfinnere

Tilbyr innsikt i patenter og vitenskapelig litteratur gjennom en ny plattform, SIIP.

SIIP tilbyr søk gjennom patenter og vitenskapelig litteratur, blant annet med utgangspunkt i tegninger av kjemiske forbindelser.
SIIP tilbyr søk gjennom patenter og vitenskapelig litteratur, blant annet med utgangspunkt i tegninger av kjemiske forbindelser.
8. des. 2011 - 07:38

Seksjonen for forretningsanalyse og optimering i IBM Global Services lanserer i dag en nettskybasert plattform for strategisk innsikt i patenter og vitenskapelig litteratur, særlig relatert til biologi og kjemi: Strategic IP Insight Platform (SIIP).

Tjenesten tilbyr flere verktøy for å søke i og analysere mengder av patenter og annen litteratur om vitenskapelige oppdagelser og fornyelser. IBM tror den vil bidra til å utløse mer innovasjon innen livsvitenskap og kjemisk industri.

Et viktig poeng er at informasjon i innvilgede patenter, patentsøknader og vitenskapelig litteratur skal kunne analyseres kjapt og enkelt, slik at forskere i privat og offentlig virksomhet raskt får oversikt over initiativ innen felter de interesserer seg for. Det blir dermed enklere å avdekke temaer som ligger brakk og mulige partnere med tanke på nye samarbeidsprosjekter. Verktøyene vil også gjøre det lettere å skaffe rede på hva konkurrerende virksomheter holder på med.

IBM framhever at SIIP gir anledning til å holde seg à jour med den løpende publiseringen av forskning og patenter. SIIP kan følgelig brukes til en kontinuerlig evaluering av hvordan ens egne prosjekter ligger an.

Informasjonskildene til SIIP er USAs patentkontor, Europas patentkontor, dokumenter tilgjengelig gjennom World Intellectual Property Organization og den offentlige delen av Medline-databasen med tilgang til blant annet The Lancet.

IBM utviklet SIIP for å styrke produktiviteten i sin egen forskning. Plattformen er allerede stilt til rådighet for flere store aktører innen livsvitenskap.

IBM framhever spesielt SIIPs potensial innen kjemi og biokjemi, og sier det er første gang kjemiske data lagret i patenter gjøres søkbare. Teknologien i SIIP kan lese og forstå molekylære strukturer med utgangspunkter i tegninger. Skal man søke etter dokumenter om en bestemt struktur, kan man tegne strukturen i SIIP og søke derfra. Systemet skal omfatte over 200 millioner ulike stoffer fra over 30 millioner patenter og vitenskapelige dokumenter.

Samtidig med lanseringen av SIIP, kunngjør IBM at de har overrakt til USAs National Institutes of Health en database over kjemiske data hentet gjennom SIIP fra patenter og vitenskapelig litteratur. Databasen omfatter 2,4 millioner kjemiske sammensettinger hentet fra 4,7 millioner patenter og 11 millioner vitenskapelige artikler fra årene 1976 til 2000. Den gjøres offentlige tilgjengelig på nettstedet Pubchem. Også her er det anledning til å tegne de forbindelsene man søker etter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.