BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM lanserer kontor-IT på boks

Lotus Foundations Start er en utvidbar server, ferdig lastet med kontorpakker og sikkerhet.

Lotus Foundations Start består av en utbyggbar, selvkonfigurerende og selvoppdaterende server som leveres ferdig lastet med Linux, sikkerhetsløsninger og et utvalg kontorapplikasjoner.
Lotus Foundations Start består av en utbyggbar, selvkonfigurerende og selvoppdaterende server som leveres ferdig lastet med Linux, sikkerhetsløsninger og et utvalg kontorapplikasjoner.
14. nov. 2008 - 10:38

IBM Norge melder at de tilbyr et nytt, helhetlig IT-produkt beregnet på bedrifter med fra 5 til 500 kontorarbeidsplasser: Lotus Foundations Start.

Produktet består av en utvidbar Linux-server med en del svært spesielle egenskaper innen drift og sikkerhet. Serveren leveres forhåndslastet med kontorapplikasjoner og verktøy for fjernarbeid. Den kan også leveres med en VMware-drevet virtuell Windows-server. Leveransen skjer gjennom IBM-partnere. Et kommende utviklerverktøy vil la tredjeparts utviklere tilrettelegge Notes/Domino-applikasjoner for løsningen. Det er IBMs programvareavdeling som står for salg og markedsføring av Lotus Foundation Start.

Selve maskineriet kan leveres som tårn eller som rackenhet i 5 U høyde (litt over 22 centimeter). I utgangspunktet er prosessoren en Intel Core 2 Duo E4400 (2,0 GHz med 800 MHz buss og 2 MB cache) eller E6600 (2,6 GHz med 1066 MHz buss og 4 MB cache). Den kan oppgraderes til en Quad Core. Grunnmodellen leveres med 2 GB minne og to disker, en for vanlig drift og en for backup. Den har en variant som kan oppgraderes til 4 GB minne og til sammen seks disker.

Operativsystemet er en egen Linux-variant som IBM har utviklet og døpt Lotus Foundations OS.

Den er spesielt tilrettelagt med tanke på Foundations Start-produktet. Det betyr at den mangler funksjonalitet som IBM antar ikke trengs i dette produktet, som er en dedikert kontorserver i motsetning til en allmenn og anvendbar maskin.

Strippingen av OS-et er essensiell for Foundations Start-pakkens nøkkelegenskaper. OS-et kjører ikke fra harddisk, men fra en flashdisk. Flashdisken kjører også de grunnleggende tjenestene i systemet, som brukerkontoer, brannmur, løpende sikkerhetskopiering, løpende system- og sikkerhetsoppdatering, virtuelt privat nett (VPN) og fjerndrift.

Den grunnleggende hensikten med denne løsningen er at systemet skal i størst mulig grad drive seg selv, og at grunnleggende tjenester skal være tilgjengelige selv om for eksempel begge maskinens harddisker skulle svikte samtidig. Selve nettverket, med VPN og fjerndrift, vil uansett være oppe.

Oppgaver som patching av operativsystem og oppdatering av antivirus skjer kontinuerlig og automatisk. Systemet kan innstilles på å ta løpende sikkerhetskopier til disk i faste tidsintervaller ned til 15 minutter. Skulle systemdisken svikte, koples backupdisken inn automatisk, og IBM-partneren varsles. Om det skulle være nødvendig med en manuell systemgjenoppretting, skjer det ved å trykke en knapp på selve serveren.

Serveren håndterer fil, print og fildeling. Kontorapplikasjonene i løsningen er pakken Lotus Symphony, det vil si en tilrettelagt utgave av OpenOffice.org med utvidelser innen e-post og samarbeid, blant annet webmail. Brukere som er vant med Microsofts e-postklient Outlook, kan beholde den.

Med tanke på miljøer som trenger Windows-applikasjoner, har IBM avtalt med VMware å få tilrettelagt en egen løsning for virtuell Windows-server i Foundations Start.

Denne delen av løsningen er fortsatt på beta-stadiet. IBM peker på at det kan være mer stabilt å kjøre Windows virtuelt i Foundations Start framfor å kjøre Windows i en egen fysisk maskin. Windows beskrives som langt mer tilbøyelig til å krasje enn IBMs Linux-variant, og om den virtuelle Windows-maskinen skulle krasje, vil alle grunnleggende tjenester fortsatt kjøre, også mens man gjenoppretter Windows-tjenestene. I de fleste tilfellene vil IBM-partneren som har ansvaret for Foundations Start-installasjonen, kunne bruke fjerndriftstjenesten til å kurere den virtuelle Windows-serveren.

IBM mener å ha funnet fram til en løsning som kan tilpasses kontormiljøer fra 5 til 500 brukere der man kun trenger grunnleggende kontortjenester, og ikke har ønske eller behov for dedikerte interne IT-personer.

Det foreligger ennå ingen priseksempler på Foundations Start fra IBM Norge. Denne artikkelen vil bli utvidet med priseksempler straks redaksjonen mottar dem.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.