IBM lanserer ny stormaskin

IBMs nye stormaskin starter med 32 prosessorer og 15 partisjoner, og øker til 64 prosessorer og 60 partisjoner neste år.

IBMs nye stormaskin starter med 32 prosessorer og 15 partisjoner, og øker til 64 prosessorer og 60 partisjoner neste år.

Den offisielle lanseringsdagen er tirsdag 13. mai ved en tilstelning i San Francisco. De sedvanlige forhåndslekkasjene til amerikansk presse tyder på at IBM vil utstyre den nye maskinen z990 – kodenavn "T-Rex" etter den beryktede åtselsetende dinosauren – med 32 prosessorer i første omgang mot 16 prosessorer for forgjengeren fra 2000. Innen årsskiftet kommer en variant med 48 prosessorer, med en 64 prosessorsutgave en gang neste år.

z990 vil kunne leveres fra juni.

Også tallet på uavhengige partisjoner som maskinen kan deles i, vil øke etter hvert. Det starter med 15, øker til 30 og vil havne på 60 i 2004. Det maksimale tallet på prosessorer som kan samles i én partisjon vil fortsatt være 32 når 48-prosessorsutgaven kommer, og vil øke til 48 med 64 prosessorsmodellen.

Båndbredden for inn- og utdata vil være firedoblet i forhold til forgjengeren. Kunder vil tilbys en ordning med ytelse på forespørsel, der de midlertidig kan leie prosessorkraft som det er uhensiktsmessig for dem å kjøpe.

IBMs konkurrenter har gjerne proklamert stormaskinens død med jevne mellomrom. Men år for år selger IBM stadig flere stormaskin-MIPS, og grunnen til at omsetningen målt i dollar sank i første kvartal i år, var nettopp forventningene om den nye modellen z990.

z990 vil kjøre z/OS og Linux, og vil leveres med mer driftsverktøy enn tidligere. Maskinen er sertifisert for Java 2EE 1.3, og støtter moderne webtjenestestandarder som SOAP og UDDI.

Til toppen