BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM lanserer verdens raskeste prosessor

Power6 gir dobbel ytelse per watt, og kjører fletta av Itanium og Sparc, mener IBM.

22. mai 2007 - 12:31

Power6 har vært et av IBMs mest omtalte utviklingsprosjekter det siste året, og mange av de grunnleggende egenskapene, blant annet den nærmest utrolige klokkehastigheten, har vært kjent i mange måneder. I går var den formelle lanseringen, og IBM viste også den første Power6-serveren: Unix-maskinen p570 med 1 til 8 prosessorer.

    Les også:

Klokkehastigheten til Power6 er 4,7 GHz, altså rundt 1000 ganger så rask som Intels første PC-brikke fra det tidlige 1980-tallet. Frekvensen er nesten doblet i forhold til Power5, og IBM går ikke av veien for å peke på at klokken til Power6 slår nesten tre ganger så fort som den til Itanium.

En drastisk økning av klokkefrekvens slår gjerne ut i en enda mer dramatisk heving av prosessorens effekt, selv om produksjonsprosessen reduseres, i dette tilfellet til 65 nanometer.

For å motarbeide denne naturloven, har IBM bakt inn mange nye måter å spare strøm på. Faktisk så mange at de dobler ytelsen per watt. Det gir brukeren valget: Dobbel ytelse med samme forbruk av strøm, eller halvert strømregning uten reduksjon i ytelse.

IBM mener videre at de i større utstrekning enn konkurrentene, har oppnådd en balansert utvikling av prosessorens ulike egenskaper. Den interne båndbredden når for eksempel 300 gigabytes per sekund. Ifølge IBM er det 30 ganger så raskt som Itanium.

Power6-prosessoren har to kjerner, og hver kjerne kan kjøre to tråder. Samlet cache er 8 megabytes, fire ganger så mye som i Power5. IBM mener båndbredde, cache, regneytelse og strømeffekt er godt balansert i Power6, og venter seg mye av maskinene som nå er på vei til markedet.

IBM har kjørt flere av TPCs standardtester på ulike utgaver av den nye Power6-serveren p570, og oppnådde nye rekorder i fire av dem.

En-prosessorutgaven av p570 satte nye rekorder for beregninger med både heltall – SPECint2006 på 21,6 – og flytetall – SPECfp2006 på 22,3.

Åtte-prosessorutgaven av p570, som blir tilgjengelig i november, satte nye rekorder i transaksjoner – 1.616.162 tpmC til 3,54 dollar per tpm – og Java – SPECjbb2005 på 691.975 bops, eller 86.497 bops per Java virtuell maskin.

IBM redegjør for disse nyvinningene innen strømsparing og brikkekonstruksjon:

  • Så mange kretser som mulig kjøres i lave spenninger. Kretsene som fortsatt krever forholdsvis høy spenning, får spenning fra en egen kilde.
  • Intelligent styring av samspill mellom spenning og klokkefrekvens
  • Interne klokker kan slås av og på avhengig av om kretsene arbeider eller ikke har noen instruksjoner på vent.
  • Internminnet er delt opp i bolker som bare settes under spenning når de brukes til å lagre data.
  • Brikken er selv i stand til å oppdage overoppheting, og redusere klokkefrekvensen for å holde seg til temperaturgrenser satt av brukeren.

Power6 er den første mikroprosessoren beregnet på Unix-maskiner, som kjører flytetallsberegninger i desimaltall i selve maskinvaren. IBM mener dette er en stor fordel, spesielt for bedrifter som kjører komplekse applikasjoner innen skatt, finans og ERP.

IBM melder at en ny virtualiseringsløsning for Power6 fortsatt er i beta.

Funksjonen heter «Power6 Live Partition Mobility». Den innebærer at man kan flytte virtuelle partisjoner fra en fysisk maskin til en annen, uten driftsforstyrrelser. IBM mener de er alene om denne egenskapen, og at konkurrentenes løsninger krever reboot av både Unix-system og programvarestack.

Strøm- og frekvensegenskapene til Power6 innebærer at IBM slipper å produsere flere varianter av prosessoren, avhengig av om den skal i for eksempel en bladserver eller en tung flerprosessormaskin.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Fysisk sett er prosessoren svært liten – 341 kvadratmillimeter – og varmeutvikling kan kontrolleres ved å variere spenning og klokkefrekvens.

Det er ikke bare Itanium IBM sikter mot i sin markedsføring. De fremmer også sine nye Power6-maskiner som et alternativ for å konsolidere Sun-servere.

IBMs påstand er ikke snau: At man kan konsolidere 30 Sun Fire v890-maskiner i én p570. Selv om de sammenlikner sin nyeste teknologi med en Sun-modell som er under utskifting i disse dager, er også v890 en åtteprosessors maskin med to kjerner per prosessor. Beregningen bygger på TPCs Java-tall for hver maskin, korrigert for en antatt bedre maskinutnyttelse på p570. IBM legger til at med amerikanske strømpriser, vil deres maskin spare 100.000 dollar per år i redusert strøm til datamaskin og kjøling.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.