BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM lanserer verktøy for næring på nett

IBM har fornyet hele sitt utvalg av programvare for næringsvirksomhet på Internett, under fellesbetegnelsen Network Computing Framework. Her forenes varer merket IBM, Lotus og Tivoli.

Eirik Rossen
16. apr. 1997 - 09:00

Kunngjøringen er en oppfølger til den utfordringen IBM-kunder verden over har mottatt i det siste, og som norske kunder fikk seinest i går på IBM Norges store kundekonferanse Agenda 97. Der slo IBM-ledelsen fast at man ville presentere et komplett sett av verktøy for å løse alle problemer knyttet til næringsvirksomhet på Internett, og kundene fikk spørsmålet: Hva venter dere på?

IBM Network Computing Framework (NCF) er en serie produkter knyttet sammen med en felles brukerveiledning, det amerikanerne ynder å kalle roadmap eller veikart.

Først i kunngjøringen står fem produkter som IBM kaller applikasjonsservere for elektronisk næring ("e-business application servers"):

  • Lotus Go, en server på "inngangsnivået" (entry level), hvis hensikt er å la brukeren komme seg raskt ut på web.
  • Lotus Go Pro, en pakke for utviklere, som omfatter verktøy for design av websteder og for å utvikle applikasjoner i Java
  • Lotus Domino Mail Server, som kombinerer elektronisk post, meldingsformidling, gruppeplanlegging, nyhetsgrupper og samtale- og diskusjonsfora. Kunngjøringen til IBM kan ellers tolkes som om hele Domino, det vil si tillegget til Notes som gjør det svært enkelt å gjøre Notes-applikasjoner tilgjengelige fra en standard html-basert nettleser, også må betraktes som en del av NCF.
  • IBM DB2 Universal Database, det vil si en utvidet utgave av det utbredte databaseverktøyet, tilrettelagt for å formidle både næringsrettet innhold og multimedia via Internett.
  • IBM Transaction Series Server skal sørge for sikker og pålitelig transaksjonshåndtering i stor skala.

Den neste produktgruppen er gitt fellesbetegnelsen "e-business Enterprise Connectors". Hensikten er å gjøre det enkelt for applikasjoner og komponenter å få tilgang til andre applikasjoner og til bedriftens data og transaksjoner, uavhengig av om de stammer fra IBM, Lotus eller fra andre leverandører. Her står følgende produkter:

  • Lotus Domino.Connect som bygger broer mellom Lotus Notes og andre applikasjoner og mellomvare
  • IBM CICS Gateway for Java og andre portnerløsninger for transaksjoner
  • IBM Net.Data for å bringe databaser til web
  • IBM eNetwork Host On-Demand er tilknytningsprogramvare som er blant de første applikasjonene til å sertifiseres som "hundre prosent ren Java".

Den tredje produktgruppen heter "e-business Enhancers". Hensikten er å løse problemer knyttet til sikkerhet, skalerbarhet, interoperabilitet og systemadministrasjon. Det er i denne kategorien Tivoli-merket gjør seg gjeldende i NCF. Tivoli Systems ble kjøpt opp av IBM for et par år siden, og nettadministrasjonsløsningene er godt integrert i IBMs øvrige tilbud. Det finnes allerede et verktøy for Domino. I NCF inngår dessuten produkter for de nye Lotus Go! og Domino Mail Server (se ovenfor).

Til slutt kommer "e-business Developer Tools" fra IBM og Lotus. Disse omfatter tre pakker som skal kunne ta seg av alt fra grafikk og multimedia – inkludert video med lyd – til JavaBeans for tilgang til databaser og transaksjonssystemer. Alle tre pakkene inkluderer NetObjects Fusion, et grunnleggende verktøy for å bygge websteder. Den ene pakken er Lotus Go Pro!, nevnt ovenfor (i kategorien e-business application servers). De andre er IBM Visual Age for e-business og Lotus Notes Designer for Domino.

IBM understreker at Network Computing Framework utgjør en fleksibel modell tuftet på standarder, og framhever den sentrale rollen Java spiller i grunnlaget for det hele.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.