IBM legger ned egen PC-produksjon

Dell presser stadig flere av sine konkurrenter til veggen. Nå gir IBM opp. Snart vil det eneste som er ekte IBM på deres nye maskiner være logoen.

Dell presser stadig flere av sine konkurrenter til veggen. Nå gir IBM opp. Snart vil det eneste som er ekte IBM på deres nye maskiner være logoen.

IBM fant opp dagens PC (bildet over), men gir nå langt på vei opp å slåss i en bransje med store underskudd og overkapasitet. IBM har slitt i mange år, særlig mot Dell og deres produksjon-på-bestilling.

IBM tapte i flere år store penger på sin PC-produksjon og trakk seg i 1999 ut av hjemme-PC-markedet. Etter at markedet kollapset i fjor, lyser nå regnskapet til PC-divisjonens igjen ildrødt.

Divisjonen tapte hele 1,2 milliarder i de første ni månedene i år.

Nå skjærer IBM-sjef Lou Gerstner igjennom. IBM er ikke effektive nok og selger nå sine to store PC-fabrikker til Sanmina-SCI. Litt ironisk, både fordi IBM skapte dagens PC-standard og at selskapet lever godt på at bedrifter som outsourcer sin IT-drift. Nå spiser selskapet altså sin egen medisin.

Dermed føyer IBM seg pent inn i rekke av teleselskaper som outsourcer sin produksjon. Stadig mer av verdens mobiltelefoner produseres av Flextronixs. Sanmina-SCI produserer også mesteparten av PC-ene til Hewlett-Packard.

Nå overtar produsenten IBMs fabrikker i USA og Skottland.

Det er bare de bærebare Thinkpad-maskiner som vil forbli ekte IBM-vare.

IBM har inngått en kontrakt på 5 milliarder dollar for at Sanmina-SCI skal produsere selskapets PC-er i tre år. PC-er står fremdeles for 15 prosent av omsetningen til IBM.

Mange amerikanske analytikere mener at IBM burde forlate PC-bransjen helt, skriver Wall Street Journal.

Til toppen