KARRIERE

IBM må kutte i Norge

– Det skjer på tvers av organisasjonen.

GASS OG BREMS: IBM Danmark forbereder en større kuttrunde, melder danske medier. I forrige måned var IBM raske med å avvise ryktene om at selskapet globalt skulle kutte 100.000. Det reelle antallet er ikke kjent, men IBM antyder «noen tusen». Samtidig rekrutterer selskapet i vekstområder.
GASS OG BREMS: IBM Danmark forbereder en større kuttrunde, melder danske medier. I forrige måned var IBM raske med å avvise ryktene om at selskapet globalt skulle kutte 100.000. Det reelle antallet er ikke kjent, men IBM antyder «noen tusen». Samtidig rekrutterer selskapet i vekstområder. Bilde: AP/Seth Wenig
31. mars 2016 - 15:15

Otto Backer Solberg bekrefter nedbemanning i IBM Norge, men vil ikke røpe omfanget. – Vi har ingen ytterligere kommentarer til prosessen nå.
IT-giganten IBM har sett inntektene skrumpe inn i 15 kvartaler på rad.

Nå meldes det om masseoppsigelser i en lang rekke land. Norgeskontoret blir ikke spart.

Det er rundt 900 norske ansatte før oppsigelsene.

Det inkluderer 332 årsverk Evry overførte til IBM Norge den 1. desember i fjor. Overdragelsen var ledd i milliardavtalen der Evry overlater mye av sin teknologiske drift til IBM.

Pressekontakt Otto Backer Solberg avviser at de tidligere Evry-ansatte, som er samlet i nyopprettede IBM Services AS, er mer utsatt i denne kuttrunden enn selskapets øvrige avdelinger.

– Vi justerer på tvers av organisasjonen. Dette er et prosjekt som nå er satt ut i live også for Norge, der vi nedbemanner på flere områder. Samtidig er vi veldig nøye med å presisere at prosjektleveransene våre går som normalt, sier Solberg til digi.no.

Han nekter å oppgi hvor mange norske IBM-ere som blir overflødige.

Tror 14.000 blir berørt

Den anerkjente bransjeanalytikeren Toni Sacconaghi i Bernstein anslår at kuttene globalt kan ramme minst 14.000 ansatte. Det skal være ledd i en såkalt «rebalansering av arbeidsstyrken», ifølge Information Week.

Varsel om oppsigelse skal ha blitt gitt til 225 medarbeidere ved IBM Sveriges hovedkvarter i Kista i går. I Danmark kuttes 160 stillinger, mens IBM i Tyskland kvitter seg med 900 ansatte. Det er første gang IBM Tyskland gjennomfører tvungne oppsigelser, skriver Lee Conrad på Facebook-siden Watching IBM.

Dette er selvfølgelig ubekreftede tall, men Conrad er kjent for å være godt informert. Han drev i mange år nettstedet til den nå nedlagte fagforeningen Alliance@IBM.

I en oppdatering onsdag skriver han også at IBM fjerner 360 stillinger i Frankrike. Videre anslår han at 100 blir overflødige i Chile, samt at SAP-avdelingen til IBM på Fillippinene får kutt i lønna.

– Må tilpasse for å være konkurransedyktig

Når digi.no nevner de danske kuttene for Solberg i IBM Norge, betegner han de opplysningene som lekkasjer.

– Vi har ingen kommentarer til omfanget av justeringen for Norges del, men bekrefter at det er justeringer her. Det er ikke noe dramatikk for organisasjonen i denne situasjonen. Bemanningen må tilpasses for at vi skal være konkurransedyktige i markedet. Vi har ikke lyst til å gå i detaljer på det. Jeg registrerer at Danmark har fått en del oppmerksomhet rundt sine tall, men det må de nesten svare for selv, sier han.

Endringsvillig

Watson-systemet er drivkraften bak den nye IBM Watson Trend-appen, som her vises fram av Hannah Egan i IBM.
Watson-systemet er drivkraften bak den nye IBM Watson Trend-appen, som her vises fram av Hannah Egan i IBM. Bilde: Wikipedia Commons, IBM
105 år gamle IBM har mer erfaring enn noe annet teknologiselskap med endringer. Elektriske skrivemaskiner og hullkort, printere, harddisker, pc-er, Intel-baserte x86-servere og brikkeproduksjon er bare noe av det de har kvittet seg med gjennom årenes løp.

Mens maskinvaren de fortsatt utvikler, som servere med Power-arkitektur og stormaskin preges av lavere lønnsomhet, har IBM i lengre tid forsøkte å finne vekst gjennom å satse på nyere områder med høyere marginer.

De uttalte satsingsområdene omfatter blant annet cloud (nettsky), analyse og såkalt kognitiv databehandling (Watson).

Fra en topp for fem år siden har omsetningen falt fra drøyt 100 milliarder dollar i året til nærmere 80 milliarder dollar. Utfordringen til IBM er at vekstområdene ikke vokser raskt nok.

Kutter, men ansetter også

Kuttene IBM gjennomfører nå kommer samtidig som IBM ansetter folk med annen kompetanse.

– Vi er i kontinuerllig omstilling. Vi har også områder der vi har behov for å tilføre kompetanse, spesielt innen områder som kognitiv teknologi, analyse og nettskyen, sier Solberg.

Ifølge Information Week ansatte IBM globalt 70.000 personer i fjor. På verdensbasis har de for tiden utlyst 25.000 ledige stillinger. Totalt talte staben i fjor 377.757 medarbeidere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.