BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM med detaljer om Power6-prosessoren

IBM har offentliggjort en rekke detaljer om den neste generasjonen av Power-prosessoren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2006 - 13:56

IBM har under denne ukens International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) i San Francisco avduket detaljer om teknologier og løsninger som kan ventes i den kommende Power6-prosessoren. Detaljene har kommet fram fordelt på flere ulike foredrag. Power6 er en ren serverprosessor som skal kunne ventes i midten av 2007.

Ifølge EE Times indikerer IBM at Power6 vil være en basert på 65 nanometers prosessteknologi, ha flere kjerner og kunne kjøre i klokkehastigheter på minst 4 GHz. Selskapet beskriver også en 64 kB primær datacache klokket til 5,6 GHz.

Power6-designet benytter ifølge EE Times doble strømforsyninger, en logikkforsyning som leverer i spenningsområdet 0,9 til 1,2 volt, og en SRAM-strømforsyning som leverer omtrent 150 mV høyere spenning.

Den høye klokkehastigheten til prosessoren skyldes ikke først og fremst mindre transistorer, men en prosess som endres måten silisium oppfører. Dette er gjort ved å plassere et isolerende lang under et lag på silisium som er mindre enn 500 atomer tykt. Dette forklarer Bernard Meyersom, sjefteknologi i IBMs teknologigruppe, til Reuters.

- Du kan bokstavelig talt presse sammen silisium og dermed oppnå muligheten til å gjøre det raskere. Det som gjør at det kjøres raskere er ikke bare at det er mindre, men også fordi du endrer de fysiske egenskapene, sier Meyerson.

De kommende brikkene skal også ha et lavere effektforbruk, delvis på grunn av noe Meyerson kaller "holistisk design".

- Du fininnstillinger bokstavelig talt systemet fra atom- og molekyler i den ene enden, til programvaren i den andre enden, for å oppnå de maksimale fordelene, sier Meyerson.

- Til tross for hastighetene, vil den ha lavere effekttetthet enn i noen av brikkene som finnes i dagens PC-er, sier han til Associated Press.

Richard Doherty, en analytiker tilknyttet konsulentselskapet Envisioneering, sier til Financial Times at IBM har oppnådd klokkehastigheter på 6 GHz i laboratoriene.

- Vi tror dette kommer til være den raskeste databrikken og prosessorfamilien i verden i ganske lang tid. Mange mennesker vil bli overrasket over dette, og det vil føre til at en mengde selskaper går tilbake til tegnebrettene, mener Doherty.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.