IBM med NT-killer til 60.000

IBM gjør om hele AS/400-serien fra 26. februar. Den største nyheten for Norge er en ny inngangsmodell som bør få mange potensielle kjøpere av NT-tjenere til å tenke seg om. For 60.000 kroner får du en server som tradisjonelt kan vise til eksepsjonell stabilitet.

IBM gjør om hele AS/400-serien fra 26. februar. Den største nyheten for Norge er en ny inngangsmodell som bør få mange potensielle kjøpere av NT-tjenere til å tenke seg om. For 60.000 kroner får du en server som tradisjonelt kan vise til eksepsjonell stabilitet.

IBMs salgsargumenter for den nye tjeneren sentreres rundt forholdet mellom pris og ytelse, stabilitet, skalerbarhet og drift. At prisen starter på rundt 7000 dollar, antakelig rundt 60.000 kroner i Norge, understreker alvoret i utfordringen mot Windows NT.

På nettstedet sitt har IBM gjort en prissammenlikning mellom en utgående utgave av inngangsmodellen i AS/400-serien og en Compaq Proliant tjener under NT. Med et års drift, døgnkontinuerlig service-garanti og kapasitet til 50 PC-klienter, kommer AS/400 33 prosent rimeligere ut. To forhold er utslagsgivende: Den døgnkontinuerlige garantien fordrer ikke noe pristillegg i IBM-systemet, og man slipper 50 brukerlisenser for BackOffice.

Siden sammenlikningen er gjort, har begge leverandører justert sine priser. IBM argumenterer for at de kommer enda bedre ut.

- Med de nye modellene blir forholdet mellom pris og ytelse bedret med mellom 28 og 54 prosent, mener produktansvarlig i Norden, Mark Bashforth i IBM Norge.

Inngangsmodellen Model 170 skal fra 26. februar utstyres med den nye Northstar-prosessoren, i likhet med alle de øvrige modellene i AS/400-serien.

- Du får en pakke med 64 biters maskin- og programvare, sier Bashforth. - Databasen er integrert i operativsystemet. Du kan kjøre all slags eksisterende applikasjoner, og du kan kjøre Windows NT, både dagens og morgendagens utgave. AS/400 kan konkurrere på pris med hva som helst av tjenere på markedet i dag.

Windows NT kjøres fra noe IBM kaller IBM Netfinity Server for AS/400, et kort med en Pentium II-prosessor og egen minne, tidligere kjent som "Integrated PC Server".

- Med denne løsningen kjøres disk og sikkerhetskopiering av AS/400, de gjøres bare tilgjengelige for den NT-kjørende prosessoren. Den store fordelen er at du slipper det marerittet et er å administrere NT-miljøet. Du nytter det samme verktøyet som for AS/400. Får du problemer med NT, kan du ta ned dette systemet og starte det på nytt, mens AS/400 fortsetter å kjøre.

Til normal kontorbruk holder inngangsmodellen til 50 til 75 Windows-klienter. Den integrerte PC-tjeneren er også Citrix-sertifisert til å kjøre Windows-terminaler. AS/400 kan i tillegg kjøre nettcomputere.

Løsningen er spesielt gunstig hvis du har applikasjoner som AS/400 kan kjøre direkte.

- Lotus Domino versjon 5 er et godt eksempel. Denne applikasjonen kan kjøres i 64 biters modus på en AS/400 og gir ytelse og stabilitet som er langt overlegent det du kan oppnå under NT.

Andre eksempler Bashforth nevner er Java-applikasjoner, anvendelser som elektronisk handel og så videre.

Inngangsmodellen er utstyrt med én Northstar 64 biters RISC-prosessor, 64 MB minne og 4 GB disk. Topputgaven av Model 170 har to prosessorer, opptil 3,5 GB minne og opptil 175 GB disk, og kan drive to atskilte lokalnett med hvert sitt Netfinity Server-kort.

IBM regner med å selge opptil 40.000 av den nye AS/400-tjeneren i løpet av 1999. I de over ti årene som er gått siden AS/400 ble lansert, er det installert rundt 600.000 AS/400-systemer verden over.

Til toppen