IBM med nye 64-bitssystemer

IBM har de siste dagene lansert to servere basert på to helt forskjellige, 64-bits arkitekturer.

IBM har de siste dagene lansert to servere basert på to helt forskjellige, 64-bits arkitekturer.

IBM har i den senere tiden lansert både en Itanium 2-basert server og en server basert på selskapets egne POWER4+-prosessorer.

Den førstnevnte maskinen, eServer x450, ble lansert i slutten av april og er IBM første store Itanium 2-server. Maskinen er basert på IBMs Enterprise X-Architecture-brikkesett (EXA) og er spesielt optimalisert for arbeidsoppgaver hvor høy flyttallsytelse er er nødvending.

Maskinen leveres med én til fire prosessorer, inntil 40 GB med minne og seks hot-swap PCI-X-plasser. Maskinen har plass til to hot-swap Ultra 320 SCSI-harddisker. Kabinettet er beregnet for rackmontering og har en høyde på 4U. Maskinen lanseres i Norge kommende uke. Prisen i USA starter på 25.999 dollar.

Men IBM satser på flere hester når det gjelder 64-bits løsninger. Tirsdag denne uken lanserte selskapet en ny utgave av eServer p690. Denne maskinen kan utstyres med de raskeste utgavene av IBMs Power4+-prosessor og er ifølge IBM selskapets kraftigste UNIX-server noensinne.

Power4+-prosessorene kalles av IBM for "server on a chip" da de egentlig inneholder to prosessorer, en systemsvitsj med høy båndbredde, tre nivåer med hurtigminne og et I/O-grensesnitt. Prosessorene arbeider med klokkehastigheter på opptil 1,7 GHz.

eServer p690 leveres med mellom åtte og 32 prosessorer, inntil 512 GB med minne og har en lang rekke utvidelsesmuligheter som til sammen muliggjør 128 PCI-kortplasser og 128 hot-swap harddisker.

Den enkleste konfigurasjonen av eServer p690 koster i USA 493.386 dollar. Dette inkluderer en åtteveis-løsning med 1,5 GHz Power4+-prosessorer, 8 GB minne, to stykk 36 GB harddisker og operativsystemet AIX.

IBM vil i USA kunne levere denne maskinen fra 30. mai i år.

Til toppen