IBM med på bredbånd over kraftlinjer

Bygdefolk i flere delstater i USA tilbys en ny måte å kople seg til det globale Internett.

IBM med på bredbånd over kraftlinjer

Bygdefolk i flere delstater i USA tilbys en ny måte å kople seg til det globale Internett.

Bredbånd over kraftlinjer – kjent som «BPL» for «broadband over power line» – er en teknologi som beskyldes for å havne oftere i medieoverskrifter enn den brukes i praksis. I land som Norge har kraftselskapene som engasjerer seg i Internett foretrukket å bruke fiber. I USA har regulerende myndigheter måttet kjempe i domstolene mot beskyldninger om at teknologien medfører interferens som hemmer visse typer radiokommunikasjon.

IBM meldte i går at de har avtalt med en nettilbyder, International Broadband Electric Communications (IBEC), å installere IBECs utstyr for bredbånd over kraftlinjer hos 13 bygdekraftlag i syv delstater i det østlige USA.

Det er til sammen rundt 900 bygdekraftlag i USA. De står for 45 prosent av det amerikanske kraftnettet, og dekker 75 prosent av landets areal.

Avtalen mellom IBM og IBEC er verdt 9,6 millioner dollar. Det er første gang en stor systemintegrator tar på seg å installere utstyr for bredbånd over kraftlinjer i USA.

IBEC tilbyr bygdekraftlagenes kunder å få bredbånd gjennom et spesielt modem som henter både signal og strøm fra en vilkårlig stikkontakt i boligen. Hastighetene svarer til vanlig bredbånd gjennom kabelmodem eller DSL. Abonnementet koster fra rundt 30 dollar i måneden og oppover.

IBMs viktigste oppgave blir å installere signalforsterkere i kraftlinjene.

Disse må settes opp med rundt én kilometers mellomrom. I tillegg til å forsterke datasignalene, overvåker de også selve strømledningen. Samtidig med at kundene får bredbånd, tilbys altså bygdekraftlagene nye muligheter til å overvåke linjene og sine øvrige tjenester.

IBEC sier deres teknologi er et bidrag til å bygge ned det digitale skillet i USA mellom byfolk og bygdefolk. Dette var et tema i valgkampen til den demokratiske presidentkandidaten, Barack Obama.

    Les også:

Til toppen