BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM med webutvikling for massene

Med konsepter som Wiki og Ajax skal IBM gjøre det enkelt for sluttbrukere å lage egne webapplikasjoner.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2006 - 11:33

IBM arbeider med et prosjekt selskapet kaller QEDWiki (Quick and Easily Done Wiki), en type webapplikasjoner som skal kunne løse enkelte kortvarige behov bedrifter måtte ha. Målet er at ikke-tekniske sluttbrukere skal enkelt kunne utvikle en situasjonsbetinget applikasjon på mindre enn fem minutter, ved å kombinere to eller flere uensartede komponenter som knyttes samme gjennom innholdet.

- Vanlige forretningsfolk skal kunne lagre sine egne websider ved å dra og slippe komponenter på en pall, sier Rod Smith, IBMs visepresident for kommende teknologi, til News.com.

Resultatet har svært mye felles med konseptet som kalles "mashup", en webside eller webapplikasjon som henter innhold fra flere kilder ved hjelp av enten offentlige grensesnitt eller for eksempel webfeeder i ulike formater.

QEDWiki er derimot rettet mot folk som ønsker å lage webapplikasjoner uten hjelp fra profesjonelle utviklere. Løsningen er basert på Ajax-metoden (Asynchronous JavaScript + XML) og en wiki på en server for å samle samme og dele ut informasjon.

Noe av dette kan minne om mulighetene man har på nettsteder som Netvibes og Microsofts Live.com, krysset med Jotspot, men QEDWiki skal etter alt å dømme skal kunne kjøres fra bedriftens egne servere.

QEDWiki er både et utviklingsmiljø og en kjøretidsrammeverk. Det sitter på toppen av en LAMP-basert (Linux, Apache, MySQL, PHP) plattform og Zend-rammeverket. Utviklere skal kunne opprette deres egne wikikommandoer for å utvide rammeverket, siden kommandoene rett og slett er PHP-skript.

IBM tester nå QEDWiki sammen med enkelte bedriftskunder for å avgjøre hvilke kostnader og verdier de enkle applikasjonene og de tilhørende verktøyene vil gi.

- Det er vanskelig for med å si "sluttbruker-programmering" uten å flire, sier Smith.

- Det har vært altfor mye hype og løfter rundt dette området, mener han.

IBM vil trolig utgi QEDWiki-programvaren på selskapets Alphaworks-nettsted i løpet av året.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.