IBM mener SCO har brutt deres copyright

SCO saksøker IBM for å ha gitt kodebiter til Linux, men nå slår IBM stadig hardere tilbake.

SCO saksøker IBM for å ha gitt kodebiter til Linux, men nå slår IBM stadig hardere tilbake.

I mars gikk SCO Group til sak mot IBM fordi IBM distribuerte Linux med kode som SCO mente å ha opphavsrett til. Erstatningskravet nådde etter hvert tre milliarder dollar. SCO fulgte opp søksmålet mot IBM med krav mot Linux-brukere om å betale lisens for både server- og klientversjoner av Linux. Selskapet har ikke offentliggjort hvor i Linux den piratkopierte koden skulle ligge, annet enn noen svært begrensede tilfeller som er blitt avvist av uavhengige eksperter. Søksmålet har skaket opp Linux-miljøet.

    Les også:

Fredag utvidet IBM motsøksmålet det kunngjorde mot SCO i august. Det utvidede motsøksmålet anklager SCO for brudd på GPL, lisensen som ligger til grunn for distribusjonen av Linux. Det peker videre på sju tilfeller til IBM har bidratt med opphavsrettsbeskyttet kode til Linux. IBMs opphavsrett til denne koden vernes av GPL, selv om kildekoden distribueres vederlagsfritt. Siden SCO har brutt betingelsene i GPL, samtidig som selskapet selv har distribuert Linux med IBMs kode, har SCO, ifølge IBM, også brutt IBMs copyright.

Det utvidede motsøksmålet inneholder dessuten en anklage fundert på det amerikanske jussbegrepet "promissory estoppel", som betyr noe i retning skade utløst av løftebrudd. Essensen skal være at IBM mener å foretatt viktige forretningsmessige avgjørelser basert på SCOs løfte om å holde seg til GPL, og at SCOs løftebrudd setter lønnsomheten i disse avgjørelsene i fare.

I det utvidede søksmålet krever IBM en rettslig kjennelse som pålegger SCO å avstå fra å pålegge begrensninger i bruk av programvare som det tidligere har distribuert under GPL. I klartekst innebærer dette et krav om at SCOs anklage mot Linux kjennes ugyldig. SCO har selv distribuert Linux under GPL, og ved å hindre SCO fra å begrense bruken av Linux utover de begrensningene som ligger i GPL, vil pålegget avskjære SCO fra å kreve lisens eller erstatning.

IBMs utvidede motsøksmål kan oppfattes som en videreføring av et svar til SCO-sjef Darl McBride fra en gruppe Linux-aktivister tilknyttet nettstedet Groklaw, der alle aspekter av SCOs angrep mot Linux analyseres og dokumenteres fortløpende. McBride prøvde seg som lekseleser, og svaret gir en detaljert oppsummering av forholdet mellom GPL og opphavsrett og andre punkter som Groklaw mener McBride ikke har forstått.

IBM kritiserer også et utspill fra Hewlett-Packard i forrige uke der konkurrenten lovet å erstatte alle utgifter kundene måtte få som følge av et søksmål fra SCO for påstått misbruk av SCO-kode i Linux. IBM mener utspillet er uforpliktende formulert og begrenser kundenes muligheter til å delta i åpen kildekodefellesskapet. HP avviste IBMs anklager kontant, og beskyldte IBM for å forsøke å slå inn ikke-eksisterende kiler.

Til toppen