IBM mot Sun: Dobbel ytelse til halv pris

IBM utfordrer Sun med påstander om at deres nye Regatta - pSeries 690 - gir dobbel ytelse til halv pris i forhold til Suns nye toppmodell Sun Fire 15000.

Det bærer mot en intens konkurranse mellom leverandørene av verdens mest avanserte Unix-servere, IBM og Sun. Begge har nettopp lansert nye toppmodeller. IBM angriper markedsledende Sun med oppsiktsvekkende påstander om dobbel ytelse til halv pris. Talspersoner for Sun sier foreløpig at de ikke har satt så nøye inn i det IBM sier, men antar at man har brukt standardtester som ikke gjenspeiler det virkelige livet.

Sun har profilert sin maskin som den ledende Unix-serveren på markedet, spesielt godt egnet til såkalt serverkonsolidering. Det vil si at man erstatter myriader av små servere med én kraftig partisjonerbar maskin. Det skal gi bedre ytelse, bedre sikkerhet, bedre pålitelighet og rimeligere drift. I tillegg mener Sun at Sun Fire 15000 er en moderne erstatning for IBMs stormaskiner.

Markedsprofilen til IBMs "Regatta" - offisielt pSeries 690 eller p690 - legger framhever også serverkonsolidering som bruksområde. I tillegg tilbys spesielle konfigurasjoner som gjør maskinen egnet til tallknusing på linje med supermaskinen RS/6000.

p690 er bygget rundt Power4-brikken, verdens første prosessorbrikke med to prosessorer på samme brikke, begge i 1 GHz. Plassering på samme brikke gir betydelige gevinster i både ytelse og energiforbruk. Sentralenheten består av kort med fire Power4-brikker. Derfor leveres p690 med henholdsvis åtte, 16, 24 og 32 prosessorer.

Det har tatt IBM fem år å utvikle p690 og Power4. De 400 ingeniørene har fått innvilget nærmere 500 patenter relatert til prosjektet. Maskinvaren og arkitekturen betraktes som enestående, også av uavhengige eksperter.

IBM mener at et ferdig p690-system er dobbelt så rask som en Sun Fire 15000 med samme antall prosessorer, og koster halvparten. Det vil si at en p690 med åtte Power4-brikker skal yte det dobbelte av en Sun Fire 15000 med 16 UltraSparc III-prosessorer, og koste det halve. En fullt utbygget 32 prosessors p690 skal gi samme ytelse som 72-prosessors utgaven av Sun Fire 15000, med den fordelen at prisen er betraktelig mindre.

Mens IBMs maskinvare vekker allmenn beundring, er uavhengige eksperter som uttaler seg til amerikansk presse, langt mer tilbakeholdende i forhold til selskapets operativsystem. Inntrykket er at man må vente og se på praktisk bruk før man kan avgjøre om IBMs AIX er på høyde med Suns Solaris.

En talsperson for Sun griper til dette overfor Wall Street Journal, og sier han tror IBMs påstander om ytelsesmessig overlegenhet bygger på tester som ikke gjenspeiler praktisk bruk eller typiske tilfeller.

Av egenskaper til p690 som ikke er kommet fram gjennom den tidligere dekningen på digi.no kan nevnes:

  • opptil 256 GB minne
  • båndbredde mot minne: 200 GB per sekund
  • opptil 160 ledige PCI-spor
  • mulighet for over 4,6 terabyte internt disklager
  • støtte til opptil 16 logiske partisjoner (én per toprosessors brikke)
  • I/O-båndbredde: 16 GB per sekund

Når det gjelder den videre utviklingen av p690, nevner IBM at partisjonene vil gjøres dynamisk rekonfigurerbare i løpet av 2002, og at man "i nær framtid" vil få muligheten til å klynge opptil 16 p690-maskiner. Deretter vil det gis muligheter til å bygge større klynger, og til å blande p690 og RS/6000 i felles klynger.

IBM sier at p690 også er forberedt på såkalt "grid computing", det vil at man kan bruke vanlige Internett-forbindelser til å fordele beregningsoppgaver på et stort antall maskiner.
Til toppen