JUSS OG SAMFUNN

IBM Norge bygger senter for olje og gass

IBM skal lede et nord-europeisk kompetansesenter fra Stavanger og trenger mange nye hoder.

Etter en hard nedbemanningsrunde der rundt 160 har måtte gå i IBM Norge de siste to årene, snur selskapet seg og igjen rekrutterer storstilt.

Administrerende direktør Morten Thorkildsen forteller til digi.no at det i Oslo-regionen skal ansettes flere titalls nye mennesker.

Men det mest spennende er trolig det som nå vil skje fra Stavanger. IBM Norge har fått klarsignal fra IBM sentralt om å lede et kompetansesenter for IT-baserte olje- og gassløsninger mot hele nordøst Europa.

Dette vil i prinsippet gjelde land som Russland, England, Baltikum og Polen, men også Midt-Østen vil være aktuelle samarbeidsland, framholder Thorkildsen.

I helsiders annonser i dagspresse går IBM nå ut og søker etter nye hoder, som skal framstå som rådgivere rundt IT-baserte løsninger på olje og gass.

Stavanger-kontoret har i dag rundt 20 ansatte, men ifølge Thorkildsen kan det være snakk om å bygge opp avdelingen med opptil 35 nye hoder.

Det er spesielt SAP-kompetanse IBM ser etter, som kan bli vanskelig å skaffe i et ellers hardt etterspurt marked.

I motsetning til Sun, som lenge har vært tungt inne i oljemarkedet i Stavanger med maskinvare, vil IBM fokusere på løsninger.

– IBM skal hjelpe oljebransjen i Nordsjøen og Barentshavet med å få maksimalt ut av produksjonen på en trygg måte, sier Thorkildsen.

IT skal gjøre det mulig for plattformpersonale å fjernstyre prosesser fra land og adressere store informasjonsmengder fra raffinereriet ut mot plattformene med håndholdte terminaler.

IBM vil legge vekt på løsninger som skal effektivisere driften av oljefelt og RFID-teknologi som brukes til å holde oversikt over utstyr, personale og logistikk.

Nettopp det at IBM er det største selskapet i verden innen forskning og utvikling med rekordmange patenter, kan være det som trigger oljebransjen med alle sine behov for utvikling av tunge beregninger og visualisering med 3D-modeller.

Behovet for mer effektiv innovasjon var nemlig direkte årsak til at Statoil høsten 2003 revurderte hele sin forskningsstrategi.

Statoil har forskningsbudsjett på over en milliard, som gjennom initiativet Integrated Operations skal gjøre driften av olje- og gassfeltene mer effektiv. I dette prosjektet deltar IBM som en av fem partnere i et industrikonsortium, sammen med ABB, SKF og Aker Kvaerner, i tillegg til Statoil.

Den største drivkraften bak Integrated Operations er å få mest mulig ut av ressursene opp av bakken. Dette gjelder både olje og gass.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.