RESULTATERFINANS

IBM Norge er tilbake i pluss

IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen kom i mål i fjor med en vekst som slo det norske IT-markedet.

6. juni 2005 - 08:29

Det norske IT-markedet, påstår analytikere, endte i 2004 opp med en vekst på fem prosent. Når IBM Norge nå rapporterer sine årstall til Brønnøysund, kan IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen påpeke at han stjeler markedsandeler.

IBM Norge har i mange år med sin virksomhet på både konsulent, maskinvare og programvare representert er en miniversjon av det norske IT-markedet.

IBM Norge omsatte 2004 på 3,158 milliarder kroner, en økning på prosent 6,12 prosent fra året før.

Thorkildsen kan dessuten vise svarte regnskapstall i 2004: Driftsresultatet endte i 2004 på 52,81 millioner kroner, mot et negativt driftsresultat året før på 139,28 millioner kroner.

IBM forklarte dette underskuddet med avskrivninger etter oppkjøpet av PWC. Men det var bare 26 millioner kroner i engangskostnader som stammer fra oppkjøpet av PWC. I 2003 hadde IBM Norge altså et driftsunderskudd på hele 113 millioner kroner.

I tillegg til driftsoverskuddet på 52,81 millioner kroner kom det en gevinst på 280,1 millioner kroner som følge av salg av IBMs driftssentral på Hamar til EDB.

IBM Norge ender dermed opp med et resultat før skatt på 307 millioner kroner.

Driftsresultatet på 52 millioner kroner er reelt.

– Betaler IBM Norge skjulte avgifter eller bidrag til moderselskapet slik for eksempel deres største konkurrent på konsulentsiden, Accenture Norge, gjør, spurte digi.no informasjonsdirektør Per Vassbotn.

I april avslørte digi.no at Accenture Norge fikk et resultat på minus en million kroner for finansåret 2004. Men dette skyldes at Accenture Inc., basert i skatteparadiset Bahamas, fikk utbetalt "en royalty" på 60 millioner kroner.

Denne konstruksjonen gjør altså at Accenture rapporterer et underskudd og slipper å betale skatt. Konstruksjonen er ikke uvanlig og ikke ulovlig, men norske skattemyndigheter er neppe spesielt blide.

Men Vassbotn forteller at regnskapet bare inneholder poster et heleid norsk selskap ville hatt og at IBM Norge ikke betaler noen slike avgifter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.