IBM Norge har snudd skuta

IBM Norge klarte å tape penger mens bransjen hadde tre gullår. Etter en dobbel snuoperasjon, har Endre Rangnes snudd minus til pluss.

digitoday.no har fått en tidlig titt på IBM Norges s foreløpige regnskapstall for 2000. IBM er verdens størst dataselskap, og med 1600 ansatte en av de største i Norge.

IBM representer med alle sine aktiviteter et gjennomsnitt av IT-bransjen, men fra 1997-1999 tapte selskapet store beløp - til tross for at resten av bransjen hadde noen utrolige år. I 1998 endte regnskapet med 168 millioner i minus, mens 1999 endte med et minus på 15 millioner kroner.

Nå er store blå over i pluss. Foreløpige tall viser at IBM Norge omsatte for 3,3 milliarder kroner i 2000, mot 3,5 milliarder i 1999. Driftsresultatet endte med et pluss på 33 millioner kroner, mot et minus på 15 millioner kroner i 1999. Dette forteller Ranges til digitoday.no. Til tross for omsetningstapet er Norges-sjef Endre Rangnes tydligvis svært fornøyd. For han har klart å snu minus til pluss - mens markedet falt. Mange av hans store og små konkurrenter, blant andre Merkantildata, gikk inn i 2000 med et solid pluss og snublet deretter stygt.


- Det har vært et ekstremt tøft år for hele bransjen, og vi er svært fornøyd med vårt først postive driftsresultat på tre år, sier Rangnes til digitoday.no. Medisinen virker, men det er et godt stykke igjen til IBM Norge er friskmeldt.

Rangnes overtok bare noen dager før tusenårskiftet og startet umiddelbart en total gjennomgang av alle sider ved IBM Norge. En av indikatorene på omstillingene IBM Norge har vært igjennom er at bedriften hadde 1600 ansatte ved begynnelsen av fjoråret og har det fremdeles, men underveis er 350 byttet ut for å endre kompetanse-miksen.

Rangnes forteller at den største veksten i fjor kom innen det gjeveste feltet i bransjen - Internett-handel. Salg av programvare, maskinvare og konsulenttjenester i dette markedet står for 25 prosent av omsetningen, opp fra 10 prosent i 1999.
- Vi allierte oss med investor-selskapene og klarte å unngå tap på disse prosjektene slik mange andre melder om, forteller Ranges.

Senest i dag tok Icon Medialab en avskrivning på 40 millioner kroner på grunn av.Internett-kunder som hadde gått konkurs.

IBM har også fått sving på salget av sine tunge motorer til Internett-bransjen, Unix-serverene.
- Vi doblet salget i fjor, og tror vi har gått forbi Hewlett-Packard, men vi ligger fremdeles litt bak Sun, forteller Rangnes til digitoday.no. Hva han har solgt for vil han ikke ut med.

Også PC-salget lønner seg nå, indikerte IBM mot slutten av året. IBM selger ikke så mye til privat-kunder og tjener nå penger på bedrifts-markedet.

Rangnes har også en ny inntektskilde i vente. Nå sitter alle ansatte på Mastemyr i åpne landskap, noe som gjør at nesten halvparten av IBM-bygget - 8000 kvadratmeter - er i ferd med å leies ut. Meningen er å leie ut til Internett-selskaper som vil ha nær kontakt med utviklere og driftstjenester.

Til toppen