IBM Norge knuser konkurrentene

Endre Rangnes og IBM Norge kan skryte av solid resultatvekst – mens man kjøper opp konkurrenter.

IBM Norge-sjef Endre Rangnes legger i dag frem tall som imponerer i forhold til mange av konkurrentene og den generelle markedssituasjonen.

IBM Norge har lite å gjemme seg bak – selskapet er tilstede i alle sektorer i IT-bransjen og representerer et gjennomsnitt av det norske bransjen. Rangnes tror det norske IT-markedet falt med 17 prosent i fjor, men han klarte å begrense omsetningsfallet sitt til fem prosent og endte på nøyaktig tre milliarder kroner.

Resultat før skatt i 2001 var 43 millioner kroner, noe selskapet har klart å løfte til 70 millioner kroner. Men det kanskje mest imponerende er at dette skjer mens selskapet svelger et stort oppkjøp. I høst overtok IBM Norge 220 nye medarbeidere etter at man hadde kjøpt konsulentgiganten PWC.

Vanligvis spiser bremser slike oppkjøp litt på driften og man må rydde litt i egen og innkommende stab for å fjerne overlapper. Men IBM Norge svelget oppkjøpet uten oppsigelser.

IBM har også unngått de store smellene som flere konkurrenter har gått på. Accenture og EDB måtte igjennom hele tre runder med nedbemanninger i 2002 og resultatene til konkurrenter som WM-data ble rasert av enkeltprosjekter som skar seg.

IBM Norge har nå 1650 ansatte og 60 prosent av omsetningen kommer fra konsulentdivisjonen som også omfatter IBMs driftssentraler. Det er særlig den økte omsetningen på outsourcing som løfter tallene.

Sammen med sine årsresultater serverer IBM Norge sine anslag for 2002 og 2003 – det er både trist lesning og gode nyheter.

IBM Norge anslår at totalmarkedet i Norge falt med 17 prosent i 2002. Verst gikk utover maskinvare som falt 19 prosent og PC-salget som falt 18 prosent. Programvare falt litt og tjenster falt 14 prosent.

Men nå går det oppover – om enn forsiktig. IBM tror på en to prosents totaltvekst. Omsetning på PC vil stå stille, men total vil maskinvare løfte seg to prosent. Det er programvaresalget som vil øke mest – fem prosent tror IBM Norge.

Til toppen