IBM og 3Com inngår patentsamarbeid

Verdens største dataprodusent, IBM, inngår en krysslisensieringsavtale med datakomselskapet 3Com. Målet med patentutvekslingen er å øke hastigheten på selskapenes produktutvikling og vil generere salg på over én milliard dollar.

Verdens største dataprodusent, IBM, inngår en krysslisensieringsavtale med datakomselskapet 3Com. Målet med patentutvekslingen er å øke hastigheten på selskapenes produktutvikling og vil generere salg på over én milliard dollar.

Ifølge avtalen vil IBM lisensiere sine patenter innen programvare, databrikker og andre nettverksteknologier til 3Com (verdens nest største nettverkutstyrsprodusent etter Cisco) som til gjengjeld vil lisensiere sine patenter innen modemteknologi og nettverkskort til IBM.

Selskapene vil selge hverandre produkter som blir resultatet av samarbeidet de nærmeste årene, skriver IBM i en pressemelding. (Les også 3Coms vinkling på saken)

3Com-avtalen er den foreløpig siste i en lang rekke patentutvekslingsavtaler IBM har inngått de siste månedene - de fleste av dem med seks års varighet (se relaterte saker nedenfor). Så sent som i juni signerte IBM en samarbeidsavtale verdt åtte milliarder dollar med Acer - en avtale som kom knappe tre måneder etter 16 milliarder dollars-pakten med Dell Computer. "Store Blå" har dessuten inngått milliardkontrakter med spillprodusenten Nintendo (USD 1 mrd.) og lagringsspesialisten EMC (USD 3 mrd.). IBMs ferske oppkjøp av RAID-selskapet Mylex skal visstnok ikke sette EMC-samarbeidet i fare, selv om Mylex konkurrerer direkte med EMC.

IBM håper 3Com-samarbeidet bidrar til å styrke selskapets nettverksvirksomhet, som verken utgjør noen stor del av selskapets samlede omsetning eller viser voksende utvikling. IBMs nettverksvirksomhet utgjorde tre milliarder dollar av selskapets totalsalg på 81,7 milliarder det siste året.

3Com, som sliter stadig tyngre i Ciscos sterkt voksende skygge, er på desperat leting etter avtalepartnere og løsninger som kan bidra til å gjøre aksjen et par hakk mer sexy. Spørsmålet er om markedet mener IBM er det selskapet 3Com trenger for å lykkes: For 3Com og IBM har fra før et tett samarbeid, der 3Com mellom annet har bistått IBM i utviklingen av huber og svitsjeutstyr, mens IBM har solgt databrikker som innmat i flere 3Com-produkter.

Til toppen