BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM og AMD først med brikkemilepæl

Intel har nå et klart teknologiforsprang på AMD, men dette kan snu innen få år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. aug. 2008 - 13:28

De aller fleste av dagens prosessorer fra Intel er i dag laget med 45 nanometers prosessteknologi, etter at selskapet først tok i bruk teknologien i kommersielle produkter i fjor høst. Hovedkonkurrenten AMD har derimot ennå ikke begynt produksjonen av prosessorer basert på denne teknologien, men selskapet planlegger at slike produkter skal komme på markedet senere i år. AMDs prosessorer er i dag for det meste basert på 65 nanometers prosessteknologi.

    Les også:

Fordelene med prosessteknologier som benytter en mindre skala, er mange. For det første tar transistorer og andre komponenter mindre plass, slik at man får plass til langt mer logikk innen det samme arealet. Dessuten reduseres effektbehovet, i tillegg til at regnekraften kan økes.

I løpet av neste år ventes det at de første prosessorene basert på den kommende 32 nanometers teknologien vil dukke opp. Mye tyder på at IBM, som samarbeider med blant annet AMD, Freescale, STMicroelectronics og Toshiba om denne teknologien, vil kunne hente igjen noe av forspranget Intel har i dag. Det er likevel ventet at Intel vil lansere 32 nm-produkter før AMD.

Når det gjelder prosessteknologi-generasjonen som kommer etter dette igjen, 22 nanometer, er situasjonen foreløpig en annen. Denne uken kunngjorde IBM og samarbeidspartnerne at de har laget verdens første node basert denne prosessteknologien, en SRAM-celle (Static Random Access Memory).

SRAM er svært enkle, logiske enheter. SRAM-cellen IBM har laget består av seks transistorer og dekker et areal på 0,1 kvadratmikrometer.

Selv om dette er en viktig milepæl, er det langt fra det å lage en fungerende SRAM-celle til å lage noe som komplekst som en prosessor. IBM regner likevel med å kunne starte masseproduksjon av 22 nm-produkter i løpet av 2011.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.