BEDRIFTSTEKNOLOGI

IBM og Cisco: Lagringsnett over TCP/IP

IBM og Cisco er sammen om iSCSI, en ny standard for SCSI-kommandoer over Internett-protokollen. IBM presenterer verdens første lagringsnett med TCP/IP i stedet for Fiber Channel.

22. feb. 2001 - 14:01

Lagringsnett ("SAN" for "storage area network") er i skuddet for å samle en organisasjons lagringsbehov i en felles pott, der ulike tjenere tildeles virtuelle volumer i stedet for å bindes til fysiske disker. Hittil har diskene i lagringsnett vært sammenkoplet med Fiber Channel, en svært rask men også forholdsvis komplisert og dyr løsning. Rimeligere lagringsnett med TCP/IP og gigabit-Ethernet har vært diskutert en stund, og forskjellige produkter er blitt utviklet. Noen aktører, blant dem markedslederen innen lagringssystemer EMC, mener det er for tidlig å tenke på å erstatte Fiber Channel med TCP/IP. Andre, deriblant Cisco og IBM, er uenige.

IBM forteller at selskapet lot forskere i California (USA) og Haifa (Israel) undersøke hvordan man kan formidle lagringsenhetenes SCSI-kommandoer ("small computer systems interface") over TCP/IP. Siden ble Cisco trukket inn i et samarbeid for å utvikle disse ideene. Bakgrunnen for det var Ciscos overtakelse i fjor sommer av selskapet NuSpeed som solgte en IP-basert lagringsnettruter, og arbeidet med "Internet SCSI", forkortet iSCSI. IBM, NuSpeed og Cisco har sammen presentert iSCSI for IETF som utkast til kommende standard.

Uttalelser fra Cisco går ut på at de ser potensialet i lagringsnett bygget opp med gigabit-Ethernet, TCP/IP og iSCSI, fordi de regner med å kunne kombinere høy ytelse med reduserte kostnader i forhold til dagens løsninger.

IBM ser på den nye teknologien som viktig i konkurransen mot EMC, og har allerede kunngjort sitt første iSCSI-produkt, døpt TotalStorage IP Storage 200i. Produktet skal bli tilgjengelig 29. juni.

Foreløpige prisanslag går ut på 20.000 dollar for 216 gigabytes, og 40.000 dollar for 1,7 terabytes. I likhet med andre spesialiserte enheter, nytter IP Storage 200i Linux som operativsystem, uten at dette systemet er direkte tilgjengelig for brukeren.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.